Nem törvénysértő örök életet ígérni

2010.09.09. 07:17
A választási bizottságok még abban az esetben sem vizsgálhatják a kampányígéretek valóságtartalmát, ha egyértelmű, hogy egy adott ígéretet lehetetlen teljesíteni.

A jogszabályok nem tartalmaznak olyan rendelkezést, amely a választási bizottságok hatáskörébe utalná a jelölőszervezetek és a jelöltek kampányanyagaiban megjelent, a médiában, gyűléseken elhangzott információk valóságtartalmának vizsgálatát.

A Fővárosi Választási Bizottság asztalára nemrég került egy kifogás, melyben a panaszos azt sérelmezte, hogy – véleménye szerint – a Kétfarkú Kutya Kulturális Közhasznú Egyesület plakátjain teljesíthetetlen ígéretek és gúnyolódó kijelentések olvashatók. Úgy vélte, a jelölőszervezet működése sérti a jóhiszemű joggyakorlást, ezért működésének betiltását kérte.

A Kétfarkú Kutya nevű jelölőszervezet plakátjain mások mellett „több hétfőt”, „ingyen sört”, „teljes adócsökkentést”, „örök életet”, „több mindent, és kevesebb semmit” ígértek. A Fővárosi Választási Bizottság azonban a kifogást – hatáskör hiányában – elutasította.

A jogszabályok ugyanis nem tartalmaznak olyan rendelkezést, amely a választási bizottságok hatáskörébe utalná a jelölőszervezetek és jelöltek kampányígéretei valóságtartalmának vizsgálatát.