Nyolc százalékkal elégedettek lennének

2010.01.31. 19:05
A magát a lejáratódott politikai elit ellenében meghatározó, jelenleg 1 százalék körüli támogatottságú Lehet Más a Politikának tavaszig profiltisztításra és legalább félprofi kampányra lenne szüksége, hogy hozzák a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalékot. A kampánynyitó vegyes képet mutatott arról, hogy a párt erre képesnek tűnik-e.

Új indulóként az LMP-nek a politika működésével elégedetlen választók megnyerésére alkalmas konkrét, egyszerű és érthető  üzeneteket kell megfogalmaznia, és találnia kell olyan kamera- és pódiumképes embereket, akik az üzeneteket hitelesen tudják képviselni. A kampánynyitó rendezvény nagy kérdése az volt, hogy eldöntötte-e a párt, hogy melyik választó csoportra koncentrál, vagy továbbra is szélesebb választói tömegeket céloz. Kiválasztották-e a kulcsüzeneteiket, és vannak-e arcaik az elitellenes és zöld hevület fogyaszthatóvá tételéhez?

A helyzetet bonyolítja, hogy civil indíttatású, kis pártként az LMP-nek reális esélye csak a listáról történő bejutásra van. Ehhez nagyon sok választókerületben kell a jelöltállításhoz szükséges kopogtatócédulákat összegyűjteni: olyan kampányígéreteket kell tenni, amelyek között a városokban és vidéken jól csengők is akadnak.

Elsőként Jávor Benedek, a párt szóvivője ismertette kivonatosan az LMP programját. A főbb törekvések a már a júniusi EP-választáskor megismert három nagy témakör, a közélet tisztasága, a zöld fordulat és az esélyegyenlőség megteremtése köré csoportosulnak.

Tiszta közélet, zöld fordulat

Ekkor kezdett világossá válni, hogy az LMP nem igazán végezte el a házi feladat első felét. A szürkegazdasággal összenőtt, korrupt politikai elit leváltása, a korrupció melegágyát képező pártfinanszírozás rendbe tétele, az összeférhetetlen pozíciók halmozásának megszüntetése, az irattitkosítási mánia felszámolása, a vonatkozó törvénysértések szankcionálása fontos, de nagyon elvont célkitűzések.

Hasonlóan kemény diónak bizonyult a fenntarthatóság szinonímájaként használt zöld fordulat közérthető üzenetté redukálása is. A fenntartható fejlődést segítő adórendszer, a megújuló energiaforrásokra támaszkodó és az energiahatékonyság, a jövő iparágai irányába mozduló gazdaság, a természetvédelem, az agrárium versenyképességének és a vidék megtartó erejének erősítése, az élelmiszerbiztonság is szimpatikus célkitűzés, de nem konkrét kampányígéret.

Esélyegyenlőség

Ugyanez a helyzet a társadalmi igazságosság kérdéskörével. Az LMP szerencsére a kampány kedvéért sem enged a mindinkább elharapózó szegény- és cigányellenes indulatoknak: nem adunk "egy másik párthoz" hasonló, primitív és lebutított választ erre - mondta Jávor. "Nem engedhetünk abból, hogy a tízmillió magyar állampolgár jogilag egyenlő, hogy nem lehet köztük különbséget tenni."

A szegény régiók leszakadásának megállításához minőségi oktatásra, munkahelyteremtésre, azaz épp a leépülő közszolgáltatások erősítésére van szükség - hangzott el. A szociális segélyezés forrásai nem csökkenthetők, de a helyi közösségek bevonásával át kell alakítani az elosztás rendszerét. Szó volt még a média felelősségéről és az etnikumok kölcsönös megismerésének szükségességéről is.

A stratégia

Nem derült tehát ki, hogy mi az a 3-4 konkrét, számon kérhető ígéret, ami beugrik majd a választóhelyiségben a szavazónak, ha meglátják a lapon az LMP nevvét. Karácsony Gergely kampányfőnök elmondta, hogy az LMP stratégiája az, hogy mivel a jelöltállítás, azaz a kopogtatócédulák összegyűjtése jelenti az első, egyben legnagyobb akadályt, a párt nem a finisben, hanem a kampány elején fog sokat költeni (egy köztéri és óriásplakátkampányra). Márciusban jelennek majd meg a konkrétabb kampányüzenetek.

"Ha sikerül növelni az ismertséget, nő a támogatottságunk" - mondta Karácsony, aki a nemrégi józsefvárosi időközi választáskor kapott nyolc százalékkal már nagyon elégedett lenne. Mint mondta, ha sikerül az országos jelöltállítás és az LMP felkerül a szavazólapokra, meglesz az öt százalék. A párt példát akar mutatni azzal, hogy a kampányköltéseit folyamatosan publikálja a párt honlapján.

A kongresszus ezt követően majdnem egyhangúan megszavazta az előző nap összeállított országos listát, majd a listavezető tartott politikai beszédet. Schiffer András nagyjából összefoglalta a Jávor által elmondottakat: állampolgári kötelességnek nevezve az uralkodó "demokratikus kartell" megdöntését. Szerinte a velejéig cinikus politikának van demokratikus alternatívája: az erőszakmentes LMP, ami az élhetőbb Magyarország reményét képviseli.

Ki lesz a politikus?

Jávor és Schiffer előadói kvalitásai az elmúlt években sokat javultak, de egyelőre egyikük sem mondható a karakteres politikai személyiségnek. A sajtótájékoztatón az Index kérdésére, hogy a jelek szerint nem sikerült a lista élére közismert embereket állítani, Schiffer elismerte, hogy voltak ilyen törekvéseik, de korábbi politikusok indítása fel sem merült, eleve szűk volt a szóba jövő személyek köre, ők viszont nem kívántak politikai szerepet vállalni.