Nyugdíjasokat veszített a Fidesz

2010.02.12. 07:18
Továbbra is fölényesen vezet a Fidesz a Szonda Ipsos február eleji felmérése szerint, azonban a párt úgy tűnik, kedvezőtlenebbül került ki a nyugdíjháborúból, mert a nyugdíjasok között veszített támogatókat. Az MSZP támogatottsága stagnált, a Jobbik a biztos pártválasztók között eddigi legjobb eredményét érte el 14 százalékkal.

Nagyjából negyedmillió szimpatizánst veszített a Fidesz januárban, így most az összes választó 32 százaléka támogatja, ismerteti a Szonda Ipsos február elején végzett felmérését a Népszabadság. A párt főként a nyugdíjasok és az alacsony iskolázottságúak körében veszített támogatókat, a nyugdíjrendszer körül kialakult küzdelem a Fidesznek ártott többet.

A korábbi szimpatizánsokból bizonytalanok lettek, az MSZP támogatottsága változatlan maradt, a választókorú népesség 14 százalékát tudja maga mögött.

A Jobbik 7 százalékon áll, a biztos pártválasztók között azonban eddigi legjobb eredményét, 14 százalékot ért el. A biztos pártválasztók között a Fidesz 63-ról 58 százalékra esett vissza, míg az MSZP 22 százalékon stagnál. Az MDF-nek 2, az SZDSZ-nek és az LMP-nek 1-1 százaléknyi eltökélt támogatója van.

Az elmúlt egy hónapban 43-ról 46 százalékra emelkedett a választási kedv, de négy évvel ezelőtt 58 százalékos volt a részvételt tervezők aránya. A bizonytalanok és passzívak aránya is szokatlanul magas: 42 százalék, szemben a 2006-os 31 százalékkal