Orbán miniszterelnök-helyettese lehet Varga Mihály

2010.03.18. 06:49
Akár a tőzsdén, úgy forognak a forgalomban lévő miniszteresélyes Fidesz-politikusok nevei a párt belső fórumain. Az árfolyamot a pártelnök vélt vagy valós jelzései határozzák meg. A bizonytalanság oka, hogy Orbán Viktor a választások előtt három héttel még nem árulta el, hogyan osztja majd ki a helyeket leendő kormányzati csapatának.

Azt már hosszabb ideje kiszivárogtatták, hogy a Fidesz-kormány biztosan változtatni fog a mostani tárcaelosztáson, és természetesen csökkenteni fogja a minisztériumok számát. A legdrasztikusabb változást a 16 fős Bajnai-kormányhoz képest az hozná, ha az előre jelzett összevonásokkal 7 minisztériumot hoznának létre. A tárcák számáról, és a minisztériumi struktúráról azonban egyelőre a lehetséges szereplők sem kaptak végleges útmutatást.

A biztosnak tekinthető választási győzelem ellenére a szereposztás korai kihirdetését valójában senki sem várta: közismert, hogy Orbán Viktor rend szerint az utolsó pillanatig nyitva hagyja a személyi döntéseket. Ezzel minden érintett számára demonstrálni tudja, hogy ki az úr a háznál, és azt is el tudja érni, hogy a szóba jöhető jelöltek ne kényelmesedjenek el. A tervek végelegesítését azonban az is gátolja, hogy a pártvezetés nem tudja, milyen állapotban veheti majd át az államháztartást, és hogy milyen nemzetközi támogatást kap a beígért átalakításokhoz. Ha a rossz kondíciók miatt szigorítani kell, az biztosan az összevonások felé tereli a területfelosztását, a csúcsminisztériumokban megtestesülő központosítással ugyanis csökkenthető az alminiszterek költségvetési mozgástere és önállósága.

Összeolvadó tárcák

A jelenlegi állás szerint számos, Magyarországon a rendszerváltás óta önálló területnek számító tárca sorsa „pecsételődött meg” vagy vált bizonytalanná. Nem lesz külön egészségügyi, szociális, oktatási, kulturális, környezetvédelmi tárca, de az sem biztos, hogy nem tagozódik-e be valahova a pénzügyi, a honvédelmi minisztérium.

A csúcsminisztériumokban a tárcát vezető miniszter mellett a konglomerátumba olvadó korábbi tárcákat a kiválasztott politikusok alminiszteri, vagy államtitkári titulussal felügyelnék, de van olyan elképzelés is, amely még jobban kihasználná a tárcák integrálásából származó előnyöket, és részterületenként, feladatonként szakállamtitkári struktúrákba rendezné őket.

Az önkormányzati terület Kósa Lajos pályázik
Az önkormányzati terület Kósa Lajos pályázik

Biztosan csúcsminisztérium lesz a Miniszterelnöki Hivatal feladatkörét, a központi közigazgatás felügyeletét és az önkormányzatokat megöröklő minisztérium, amelynek vezetésére Navracsics Tibor nézték ki. A jelenlegi frakcióvezető új posztján várhatóan közigazgatási miniszterként szerepel majd. A minisztériumhoz tartozik majd a kisebbségek ügye is, ezen belül Balog Zoltán, aki a mostani ciklusban a parlament emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságát vezette, kifejezetten a romákat érintő kérdésekkel fog foglalkozni. Egy újabb verzió szerint az önkormányzati terület Kósa Lajos, debreceni polgármester felügyelete alá kerül majd.

Túlkínálat közgazdászokból

Csúcstárcát vezet majd Matolcsy György is, aki kulcsszerepet játszott a kormányzati felkészülés szervezésében. A legutolsó hírek szerint Matolcsynak a gazdasági minisztérium irányítói posztját szánták, ami költségvetési minisztériumként működne, és magába foglalná a klasszikus pénzügyi területet, valamint az állami vagyonnal gazdálkodó Nemzeti Vagyonügynökséget. A Fidesz-vezetés bővelkedik közgazdászban, így a lehetséges témafelelősök között hasonló súllyal emlegették már Varga Mihályt és Járai Zsigmondot. Az is felmerült, hogy mégis lesz külön pénzügyi tárca, és azt az MNB volt elnökére, Járaira bíznák.

Varga miniszterelnök-helyettes lehet
Varga miniszterelnök-helyettes lehet

Varga Mihály, aki a párt elnökségének is tagja, a legújabb információk szerint Orbán közvetlen munkatársa lenne, és miniszterelnök-helyettesként irányítana egy kisebb kormányzati egységet a kormányfő mellett.

A másik gazdasági jellegű konglomerátum valószínűleg a kormányzati körökben újoncnak számító Fellegi Tamás kezébe kerülhet. Az Orbánnal jó kapcsolatokat ápoló tüzletember korábban a Matáv ágazati igazgatója volt, legutóbb az Infocenter.hu Zrt.-n keresztül a Heti Válasz és a Lánchíd Rádió mellé a Class FM kisebbségi tulajdonosi jogát is begyűjtötte. Fellegi felügyelete alatt összpontosulnának a közlekedési, infrastrukturális és hírközlési ügyek.

Széles látókörű minisztérium

Szintén csúcstárcává alakítanák a humán területeket egyesítő minisztériumot. Az összevont humán tárca az egészségüggyel, oktatással, kultúrával és szociális területtel foglalkozna, vezetésére nyilván egy emblematikus széles látókörű emberre lenne szükség.

Felmerült Vizi E. Szilveszter korábbi akadémiai elnök neve, az egészségügyi részre pedig Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora, illetve Pesti Imre, fideszes képviselőt is emlegetik. Korábban Molnár Ágnes soproni fideszes képviselőt is az esélyesek között tartották számon, de a legutóbbi hírek Pesti erősödéséről szóltak.

A kulturális területre sokáig Szőcs Géza erdélyi költőt tartották befutónak, aki tavaly felkerült a Fidesz EP-listájára is, de őt a hírek szerint Csoóri Sándor fúrta Orbánnál. Legutóbb Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatójáról beszéltek fideszes körökben.

A KDNP-s Hoffmann Rózsa az oktatásügy élére készül
A KDNP-s Hoffmann Rózsa az oktatásügy élére készül

Az oktatás területének irányítására kézen fekvő választásnak tűnne Pokorni Zoltán, de köztudott, hogy a viszonya nem a legjobb Orbán Viktorral, egy összevont tárcában pedig Pokorni szinte biztos nem vállalna államtitkári posztot. A hírek szerint erősen ambícionálja viszont ezt a területet a KDNP-s Hoffmann Rózsa.

Átrendeződés a rendészeti területen

Belső hatalmi harcokról árulkodik az is, hogy a sokáig biztos belügyminiszteri jelöltnek tartott Pintér Sándor renoméjának csorbításában a HírTv volt az élenjáró. A Fidesszel általában kesztyűs kézzel bánó csatorna elsőként számolt be arról, hogy Pintér cégénél tartott házkutatást a VPOP, és csak később derült ki, hogy az azonos telephelyen működő Eclipse volt a vámosok célpontja. A belügyi területtel kapcsolatban ezzel párhuzamosan arról kezdtek beszélni a pártban, hogy mégiscsak Kövér Lászlóé lesz a döntő szó, és Pintérnek „csak” a rendőrség országos vezetésében jutna szerep.

A belügyben mégiscsak Kövéré lehet a döntő szó
A belügyben mégiscsak Kövéré lehet a döntő szó

Az utóbbi hetekben biztossá vált viszont, hogy Martonyi János, aki korábban ódzkodott attól, hogy újra kormányzati szerepre vállalkozzon, mégis külügyminiszter lesz. Martonyi neve egyébként köztársaságielnök-jelöltként is felmerült, de a Sólyom-utódlással kapcsolatos kalapba bekerült már Vizi E. Szilveszter és Pálinkás József neve is.

A környezetvédelem várhatóan betagozódik a gazdasági tárcába, ahol az egyik legnagyobb tételt jelentő államtitkárság lesz. Az uniós források felhasználásból fontos feladatkörre hosszabb ideje Nagy Andor, KDNP-s képviselő az egyetlen jelölt. A honvédelemmel kapcsolatban is egy politikus nevét emlegették csak az utóbbi időben, Lázár János hódmezővásárhelyi polgármesterét, kinevezése viszont éppen az utóbbi hetekben merültek fel kétségek. Az igazságügyi terület sem kap külön tárcát, államtitkárságot forrásaink szerint az alkotmányügyi bizottságban jeleskedő Répássy Róbert kaphatja.

Répássy igazságügyi államtitkár lehet
Répássy igazságügyi államtitkár lehet

Nem lesz kormánytag Schmitt Pál, aki a brüsszeli Fidesz-kontingenst erősíti, a hírek szerint azonban mégis várható, hogy Orbán Viktor hazaszólítja. Schmitt neve korábban kultuszminiszteri poszttal kapcsolatban merült fel, de újabban a házelnöki poszt várományosaként emlegetik. Szijjártó Péterből frakcióvezető lehet.