Orbán: Nem bosszúkormányzás jön

2010.02.05. 16:34 Módosítva: 2010.02.05. 17:08
Ma mindenki úgy érzi, hogy ami van, az nem mehet tovább, mondta Orbán Viktor a Millenáris Parkban a tizenkettedik évértékelő beszédében. A Fidesz miniszterelnök-jelöltje a baloldaliakra is számít az ország újjáépítésében.

Percről percre itt követheti az évértékelőt>>>

Az ország egyik fele csalódott, a másik dühös, mondta Orbán Viktor, aki arra kérte az embereket, hogy hazugság helyett az igazságot válasszák.

A Fidesz miniszterelnök-jelöltje számít a volt baloldali szavazókra is: a jobboldaliak, mondta, nem várják, hogy megváltoztassák a felfogásukat, de rájuk is számítanak az ország újjáépítésében, mert nélkülük nem fog menni.

A Fidesz elnöke szerint minden szélsőség veszélyes. Orbán a most hatalmon lévőket, valamint a gyűlölködőket, a magukat törvényen kívülinek tartókat is szélsőségesnek minősítette.

A magyaroknak elegük lett a gyenge kormányzásból. Itt az ideje, hogy erős vezetése legyen az országnak, mondta Orbán Viktor.

Az ország jelenlegi helyzetéről elmondta: másfél éve új világ van. Pusztán számokkal nem tartható fenn a gazdaság. A hitellufi kipukkadt. Szükség van az állam szerepére és ellenőrzésére.

Fotók: Huszti István
Fotók: Huszti István

A Fidesz elnöke szerint a neoliberális illúziókkal egyszer s mindenkorra le kell számolni. Ehhez erő és biztos vezetés kell. Felejtsük el, hogy kicsi és nyitott ország vagyunk. Az EU tagországainak fele kisebb, mint Magyarország. Mi vagyunk az egyetlen ország, amely állandóan a méretére panaszkodik. A magyar elit erre építi hatalmát. Az elit folyton Bécs, Moszkva, Washington felé tekint. Alkalmazkodjunk, mondják, mert semmink sincs, hogy aztán tényleg semmink se legyen. A fennmaradás záloga az erő, ész, szorgalom, mondta Orbán.

Ma mindenki úgy érzi, hogy ami van, az nem mehet tovább. Az egész folyamat szembe ment a józan ésszel, már akkor, amikor a magyar baloldal oligarchákat választott vezetőül. A kormányzat elfordult az emberektől.

Orbánnak egy vicc jutott az eszébe arról, hogy a szocialisták folyton azzal jönnek elő, azt kérdezik: miért akarnak felelősségre vonást a kormányváltás után. Pistike: Miért kell nekem dolgozatot írni? Tanár: Mert ha pofára osztályoznék, akkor nagyon rosszul játnál.

A választás után várható felelősségre vonásokról azt mondta: nem bosszúkormányzás jön, de a jövő kormányzása nem jelenti azt, hogy átlépnek a dolgokon.

Orbán szerint ideológiával a valós életben nem juthat előre az ország, a középpontban az emberek állnak.

11

A legfőbb értékek között említette a munkát (megteremti az önállóságot, a függetlenséget, tartást, elismertséget ad), a rendet (diktatúra után a rend leértékelődött, de az ország mostanra ráeszmél: ahol nincs rend, elszaporodnak a láncok, sorompók, figyelőkamerák), az egészséget, a családot, az otthont. Orbán a közös értékekről azt mondta: Magyarország akkor tud kilábalni a válságból, ha lesznek nemzeti ügyeink, amelyekért együtt tudunk küzdeni, amiért a többség azonosulni tud.

Az ország újjáépítését a Fidesz miniszterelnök-jelöltje szerint a gazdaság talpra állításával kell kezdeni, meg kell indítani a gazdasági növekedést. "Olyan gazdasági rendszer kell, ami elfogadja: nincs jólét verseny nélkül, de a pénzügy, a szabad kereskedelem és a verseny csak eszköz, nem cél."

Reagálások az országértékelő beszédre

Mesterházy Attila szerint Orbán Viktor Fidesz-elnök országértékelőjét a sok beszéd, kevés tartalom jellemezte. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje, frakcióvezetője pénteken Budapesten sajtótájékoztatón közölte: az évértékelő olyan volt, mintha Orbán Viktor is attól félne, hogy lehúzzák a Fidesz listájáról, ha túl sok konkrétumot árul el pártja programjáról.

Az MDF szerint Orbán Viktor országértékelőjében folytatta az elmúlt hetek fideszes politikáját, ugyanis nem volt hajlandó semmit elárulni abból, mit is akar a Fidesz a kormányon. Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője azt mondta: a magyar kapitalizmus nem a piac túlhatalma miatt működik rosszul, hanem azért, mert az a politika, amelyet Orbán Viktor és a Fidesz is képvisel túlzottan rátelepedett a gazdaságra. Hangsúlyozta: kiutat csak az MDF és a Bokros Lajos által képviselt program kínál az állampolgároknak.

Az SZDSZ álláspontja szerint rendpárti, központosításra törekvő, nagy államszervezet képe rajzolódik ki Orbán Viktor beszédéből, mondta Retkes Attila, a liberális párt elnöke. A beszédben elhangzott utalások alapján egyre reálisabbnak tűnik, hogy veszély fenyegeti a független intézményrendszert, a parlamentáris demokrácia vívmányait - jelentette ki az SZDSZ elnöke, aki szerint a Fidesz elnöke beszédében kerülte a konkrétumokat, nemcsak pártja programjáról, de a leendő kormányprogramról sem beszélt.

A Jobbik szerint maszatoló, ideologizáló, minden konkrétumot nélkülöző kampánybeszédet mondott Orbán Viktor, amelyből nem derült ki, mi a Fidesz programja. Vona Gábor, a Jobbik elnöke közleményében kiemelte: abban igaza van Orbán Viktornak, hogy erős, bátor és tisztességes kormányra van szüksége Magyarországnak, de szerinte erre ahogy az MSZP, úgy a Fidesz sem képes.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint egy reményteljes ország reményteljes miniszterelnök-jelöltje beszélt pénteken, mondta Halász Zsuzsa, a párt szóvivője. "Aki ezek után azt állítja, hogy a Fidesz-KDNP frakciószövetségnek nincs programja, az süket" - fogalmazott a szóvivő.