Ez a poszt a következő Percről percre része:

Orbán Viktor évet értékel

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Orbán Viktor 12 pillanata

    Pénteken tizenkettedjére értékeli az elmúlt évet és az országot Orbán Viktor volt kormányfő. A Fidesz elnöke nyolcadjára – és feltehetőleg egy ideig most utoljára – mond ellenzéki pozícióból ilyen, már hagyománynak számító beszédet. Visszatekintettünk az elmúlt 11 évre, hogy egy csokorba gyűjtsük az emlékezetes pillanatokat és az orbáni gondolatok javát.

  • cikkünk a témában:

    Orbán Viktornak nem színe a fekete

    Orbán Viktor évértékelő beszédének napján fogtuk az elmúlt tíz év évértékelőin róla készített fotókat, mellétettünk ugyanazokból az évekből egy-egy kevésbé formális ruházatban készített felvételt, és megmutattuk Lakatos Márk sytlistnak, hogy mondjon véleményt a vezér stílusáról. Kiderült, hogy Orbán Viktor akkor jár legjobban, ha világoskék inget visel egygombos zakóval, semleges nyakkendővel, ugyanis túl kicsi a nyaka.

  • Orbán évértékelője 3 órakor kezdődik. A meghívottak most foglalják el helyeiket, lendületes zene szól.

  • Óriási a tumultus a Millenáris Park környékén, jelentette tudósítónk. Több az érdeklődő, mint a szabad hely, valaki már ötezer forintot is adott volna azért, hogy bejuthasson.

  • Sok híresség ül a nézőtéren, ismert sportolók, művészek kíváncsiak Orbán Viktorra. Tudósítónk látta többek között Kudlik Júliát, Vizi E. Szilvesztert és Balázs Fecót is. Az MTI szerint ott van Jókai Anna író, Grosics Gyula és Buzánszky Jenő, az Aranycsapat tagjai és a fogathajtó Lázár testvérek.

  • Balog Zoltán a Magyar Polgári Egyesület nevében szólítja fel majd Orbán Viktort, hogy tartsa meg évértékelő beszédét. Orbán Viktor számíthat ránk, mondta. A kritikus szolidaritás azt jelenti, ha jobbító bírálatot mondunk, az is a bizalom jele.

  • Balog köszönti a helyszínen megjelent nyolcvan éves Csoóri Sándort.

  • Orbán nagy taps között foglalja el helyét a pulpituson. A Fidesz elnöke azzal kezdi, hogy egy mondat, egy vers, egy dal nem lehetett véletlen, mert évekkel később értelmet nyer. Sőt, véletlen valójában nincs is. Itt van például fiatal korunk egy dala. 17 évesen nem gondolta volna, hogy 30 év múlva egy Emerson Lake & Palmer jelent majd neki bármit is: Van erőnk, hogy változtassunk, nem tévedés, hogy rajtad és rajtam múlik.

     

    D KOS20100205001
  • Orbán: Az erőtlen vezetőket és gyenge országokat sehol sem tisztelik. Inkább irigyeljenek, mint sajnáljanak. A magyaroknak elegük lett a gyenge kormányzásból. Itt az ideje, hogy erős vezetése legyen az országnak.

  • Orbán: Olyan kormány kell, ami felelősen kezeli a pénzügyeket, és nem nyomta rá bélyegét a tevékenységére a bűnözés. Ha ilyen kormány lesz, Magyarországnak lesz súlya.

  • Orbán: Másfél éve új világ van. Pusztán számokkal nem tartható fenn a gazdaság. A hitellufi kipukkadt. Szükség van az állam szerepére és ellenőrzésére. A piacgazdaság megújulásához kell egy erkölcsi abroncs. Az új helyzet új világgazdasági versenyt is jelent. Ázsia jelentősége feltartóztathatatlanul nő. A globalizáció fő haszonélvezője a Kelet.

  • Orbán: A neoliberális illúziókkal egyszer s mindenkorra le kell számolni. Ehhez erő és biztos vezetés kell. Felejtsük el, hogy kicsi és nyitott ország vagyunk. Az EU tagországainak fele kisebb, mint Magyarország. Mi vagyunk az egyetlen ország, amely állandóan a méretére panaszkodik. A magyar elit erre építi hatalmát. Az elit folyton Bécs, Moszkva, Washington felé tekint. Alkalmazkodjunk, mert semmink sincs, hogy aztán tényleg semmink se legyen. A fennmaradás záloga az erő, ész, szorgalom.

  • Orbán: Az új világ még a Gyurcsány-korszak örökségével is új kihívásokat tartogat. A hitetleneknek azt üzeni, hogy a hit nem más, mint a remélt dolgokban való bizalom. Hiszi, hogy egy reményteljes korszak vár a magyarokra. A félelem és a kudarc korszaka hamarosan véget ér. Nagy célokat kell kitűzni.

  • Orbán: A józan ész lehet a legbiztosabb irány, ez közös az emberekben, az anyatejjel szívjuk magunkba, nem könyvekből tanuljuk. Ma mindenki úgy érzi, hogy ami van, az nem mehet tovább. Az egész folyamat szembe ment a józan ésszel, már akkor, amikor a magyar baloldal oligarchákat választott vezetőül. A kormányzat elfordult az emberektől.

    A józan ész arra int, hogy minden szélsőség veszélyes. Az egyik szélsőséget a hatalmon lévők jelentik, akik a törvények fölé helyezték magukat. Itt van például Budapest, ahol lassan mindenki rács mögé kerül, aki a városvezetésben megfordult. A másik szélsőség a törvények fölé helyezi magát. Mindkét szélsőség veszélyes. Gyűlöletből nem születik újjá semmi, nincs bennük valódi erő.

  • Orbán: A választás után a jövő kormányzása jön, nem bosszúkormányzás. De a jövő kormányzása nem jelenti azt, hogy átlépünk a dolgokon. Kodály egyszer vendégségben járt, ahol a házi kisasszony hegedűjátékát kellett meghallgatnia. Hány éve hegedül? - kérdezte. Nyolc. Mind a nyolcat letagadhatná, mondta Kodály.

  • Orbán: Egy újabb vicc jut az eszébe arról, hogy a szocialisták azt kérdezik: miért akarnak felelősségrevonást a kormányváltás után.  Pistike: Miért kell nekem dolgozatot írni? Tanár: Mert ha pofára osztályoznék, akkor nagyon rosszul játnál.

  • Orbán: A következő kormánynak mihamarabb meg kell mutatnia: a politika hasznos eszköz lehet a jobb élet elérésére. Van-e még ösvény, ami a politikát visszavezeti az emberekhez. Van ösvény. Ezt az ösvényt a közös dolgok mentén kell keresni. Az ösvényt nem a szimbólumok világában kell keresnünk. Az ideológiával a valós életben nem juthatunk előre. A középpontban az emberek állnak.

  • Orbán: A közös értékekre összpontosító politika visszavezet az emberekhez, a valósághoz. Az első és legfontosabb érték a munka. A munka teremti meg az önállóságot, a függetlenséget, a munka ad tartást, elismertséget.

    02
    Fotó: Huszti István
  • Orbán: Az otthon iránti vágy is összeköt minket. Kell egy hely, ahol a legszegényebb is saját ura marad. Az én házam, az én váram.

    A család is fontos érték, a magányt senki sem vágyja, legfeljebb elviseli. A család igazi közösség, jobb hozzátartozni, mint nélküle élni.

    Az egészség is drága kincs, amíg egészséges az ember, addig azt hiheti, minden helyzeten úrrá tud lenni.

    Rendre is szükség van, illetve lenne. A diktatúra után a rend leértékelődött, de az ország mostanra ráeszmél: ahol nincs rend, elszaporodnak a láncok, sorompók, figyelőkamerák.

  • Orbán: Miképpen érhetők el ezek a közös értékek? Magyarország akkor tud kilábalni a válságból, ha lesznek nemzeti ügyeink, amelyekért együtt tudunk küzdeni, amiért a többség azonosulni tud.

  • Orbán: Defektes autónk már a felniken fut, füstöl. Magyarország újjáépítését a gazdaság talpraállításával kell kezdeni. Olyan gazdasági rendszer kell, ami elfogadja: nincs jólét verseny nélkül, de a pénzügy, a szabad kereskedelem és a verseny csak eszköz, nem cél. Mindent a pénztőkének adtak, a vállakozókkal szemben a spekulánsok kerültek előtérbe.

     

    03
    Fotó: Huszti István
  • Orbán: Hogy tudjuk a magyar gazdaságot a magyar emberek szolgálatába állítani? A termelést kell támogatni. A magyar kapitalizmus egy tisztán pénzkapitalizmus, ami egy torzulás. Igaz, az antikapitalizmus még ennél is rosszabb. Az országot sem szocialista, sem oligarchikus módon nem szabad kormányozni.

  • Orbán: Olyan gazdasági rendszer kell, ami figyelmebe veszi a biztonságot, a méltányosságot. Olyan kormány kell, amely átépíti a gazdaságot. A pénzkapitalizmusnak azért lett vége, mert a bankok nem a munkájukat végezték. A bankok nem hitelezik a termelést, a kormány és a jegybank ezt ölbe tett kézzel nézi.

  • Orbán: Olyan gazdasági rendszer kell, amely megérti: a válság hatására a bankok, vállalatok rájöttek, van nemzetiségük. Lehetőségünk van egészségesebb magyar gazdaságot építeni. A legfontosabb nemzeti ügy: a magyar gazdaságot a saját lábára állítani.

  • Orbán: Amit az elmúlt évben az MSZP-kormányzat csinált ugyanolyan kudarc, mint amit előtte bemutattak. A gazdasági válság egyetlen hatásos módja a gazdasági növekedés megindítása szinte minden áron. A következő tíz évben egymillió munkahelyet kell teremtni. Ehhez meg kell védeni a magyar árukat, terméket, földet, vízkészletet. Ugyanúgy meg kell védeni magunkat, mint más országok.

  • Orbán: Meg kell mentenünk a magyar egészségügyet. A szociális népszavazáson látszott, hogy ez példátlan összefogást teremt. Rendezni kell a háziorvosok és kórházak helyzetét. Több orvos, több ápoló kell.

    04
  • Orbán: Közös és nagy cél a közbiztonság helyreállítása, senki sem akar félelemben élni. Gyermekkorában a kertajtót vagy a ház ajtaját sem zárták be, a panelben sem voltak berácsozva az ajtók, emlékszik rá, amikor panelben lakott. A bűnözőket törvény elé kell állítani, és felelősségre kell vonni. Itt az idő, hogy újra rend legyen Magyarországon.

  • Orbán: A szociális biztonság szétesése is a Gyurcsány-korszak eredményei közé tartozik. A szociális biztonság erőforrás, minden megszülető gyermek befektetés. Mindenkinek saját érdeke, hogy amikor gondoskodásra szorul, legyen, aki gondoskodik róla.

  • Orbán: Magyarország következő kormányának nemzeti kormánynak kell lennie. Micsoda ócska cipő, énekli valahol Cseh Tamás. A Facebookról idézte egy szurkolója hozzászólását.

  • Orbán: Sokan nem mernek reménykedni ennyi kudarc után, ez érthető. Félnek a szülők, hogy gyermekeik elmennek az országból.

    A változásnak az ország minden területére ki kell terjednie. Megérti a dühöseket, de arra kéri őket, hogy az igazi változás érdekében csak a józan ész politikáját támogassák. A szélsőséges erőket támogatni eltékozolt erőfeszítés.