Orbán Viktort kéri fel kormányalakításra az államfő

2010.04.28. 10:38 Módosítva: 2010.04.28. 10:45
Sólyom László köztársasági elnök az Országgyűlés alakuló ülésén Orbán Viktort, a Fidesz-KDNP miniszterelnök-jelöltjét kérte fel kormányalakításra. Orbán Viktor eleget tesz az államfő kormányalakításra vonatkozó felkérésének.

Ahogy várható volt, Sólyom László Orbán Viktort kérte fel arra, hogy kezdje meg a kormányalakítási tárgyalásokat. Orbán Viktor elfogadta a felkérést.

Orbán Viktor, a Fidesz-KDNP miniszterelnök-jelöltje Varga Mihály és Szijjártó Péter társaságában érkezett meg szerdán délelőtt a Sándor-palotába, hogy a kormányalakítással kapcsolatos kérdésekről tárgyaljanak Sólyom László államfővel.

Sólyom a Sándor-palotában fogadta Orbán ViktortFotó: Huszti István
Sólyom a Sándor-palotában fogadta Orbán Viktort
Fotó: Huszti István

Az MTI fideszes forrásokból úgy tudja, nem véletlen, hogy éppen ők kísérték el a pártelnököt, ennek - mint fogalmaztak - "önmagán túlmutató jelentősége" van. Az MTI információi szerint Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki kabinetjének vezetője a kormányfő személyes szóvivője lehet, Varga Mihály alelnök pedig miniszterelnök-helyettesként dolgozhat majd az újonnan felálló kabinetben.

Sólyom László még hétfőn hívta meg Orbán Viktort a Sándor-palotába. A Köztársasági Elnöki Hivatal hétfőn azt is közölte: május 14-re tervezi összehívni az államfő az Országgyűlés alakuló ülését, feltéve, hogy a parlamenti választásokkal kapcsolatos jogorvoslati eljárások lezajlanak addig.