Orbánt közvetlenül is megválasztanák

2010.03.31. 19:52
A Századvég felmérése szerint a miniszterelnök-jelöltek közül Orbán Viktor a legnépszerűbb, Mesterházy Attilát majdnem ugyanannyian utasítják el, mint Bokros Lajost. Ha közvetlenül lehetne miniszterelnököt választani, akkor Orbán 43, Von Gábor 4 százalékot kapna.

A választók Orbán Viktort, a Fidesz miniszterelnök-jelöltjét ítélik meg a legkedvezőbben, és Bokros Lajos elutasítottsága a legmagasabb. A miniszterelnöki alkalmasság szempontjából meghatározónak gondolt politikusi jellemvonások terén pedig még inkább megmutatkozik Orbán Viktor fölénye, derül ki a Századvég legfrissebb elemzéséből.

A miniszterelnök-jelöltek megítélésének vizsgálatakor Orbán Viktor majdnem minden második megkérdezett (47 százalék) körében népszerű. Őt Bokros Lajos, az MDF listavezetője követi 26 százalékkal. Még róla is majdnem kétszer annyian vélekednek pozitívan, mint a szocialisták miniszterelnök-jelöltjéről, Mesterházy Attiláról, akit 15 százalék említett.

Az elutasítottság dimenziójában viszont Bokros Lajos megítélése a legkedvezőtlenebb (54 százalék). Őt Mesterházy Attila követi 48 százalékkal, a sort Orbán Viktor zárja 34 százalékkal.

Ha lehetne közvetlenül miniszterelnököt választani, akkor a megkérdezettek 43 százaléka választaná Orbán Viktort, míg Mesterházy Attilának és Bokros Lajosnak a szavazók 14-14 százaléka szavazna bizalmat. Vona Gábort, a Jobbik miniszterelnök-jelöltjét 4 százaléknyian látnák szívesen a miniszterelnöki székben.

Az elemzésből kiderül, hogy a válaszadók közel fele (48 százalék) tartja erős vezetőnek Orbán Viktort. Bokros Lajost csak 12 százalékuk, Mesterházy Attilát 8 százalékuk említette. A megkérdezettek szerint a Fidesz vezetője képes megvédeni a nyugdíjakat, képes munkahelyeket teremteni, és törődik az emberekkel.

A Századvég március 16. és 22. közötti felmérését ezer, véletlenszerűen kiválasztott felnőtt megkérdezésével végezte.