Összeveszett az iszkázi pappal az MSZP-s Schwartz Béla

2010.03.28. 20:54 Módosítva: 2010.03.28. 21:00
Kocsis Tamás, a Veszprém megyei Iszkáz község plébánosa szerint a vasárnapi szentmise után Schwartz Béla, az ajkai választókerület szocialista országgyűlési képviselője - és jelenlegi jelöltje is - "megfenyegette" őt. Schwartz Béla ugyanakkor azt állítja, hogy a plébános sértette meg durván a misén az idős embereket, s ő felháborodásában távozott is a templomból.

Kocsis Tamás elmondta: a virágvasárnapi misén felolvasta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Körlevelét, s ahhoz a prédikációjában hozzáfűzte, hogy a szocialistáknak csak akkor lenne erkölcsi alapjuk kérni a választók bizalmát, ha bocsánatot kérnek a 2006. október 23-án történtek miatt, és lemond a kormányzatuk. "Akkor ugyanis véresre verték a népet" - vélekedett a plébános, majd elmondta: prédikációjában kitért a körlevél azon mondatára is, mely szerint: ..."azt is meg kell nézni, hogy a szép ígéretek hirdetői mit csináltak eddig".

A plébános elmondta: szóvá tette a misén, hogy a szocialista kormányzatok tönkretették az egészségügyet, az oktatást, a gazdaságot, lényegében mindent. A plébános felháborítónak tartja, hogy a 85 év feletti idős embereket - akik egy életet ledolgoztak - a szocialisták csak ennyire értékelik; aki ugyanis 85 éves, annak 8500 forintot ad egy általuk létrehozott ajkai alapítvány, aki 86 éves, az 8.600 forintot vehet át és így tovább.

A misén jelen lévő Schwartz Béla szocialista képviselő és képviselőjelölt ekkor kíséretével együtt távozott a templomból - mondta a plébános, hangsúlyozva: az utcán azonban megvárta őt és "megfenyegette". Kocsis Tamás szerint azt mondta neki Schwartz Béla, hogy szégyellje magát, s a misén elhangzottaknak még következményei lesznek, ezt jelenti a veszprémi érsek atyának, a katolikus püspöki karnak, "sőt a pápának is".

Schwartz Béla elmondta: igenis szégyenletesnek tartja az iszkázi plébános viselkedését, ugyanis megítélése szerint szavaival durván megsértette az idős embereket. Állítása szerint prédikációjában a pap azt mondta, hogy "a 85 évesek köszöntése gusztustalan, ocsmány és erkölcstelen cselekedet".

Azonnal távoztam a templomból és velem együtt még mások is, s valóban azt mondtam a plébánosnak a mise után, hogy szégyellje magát az ilyen prédikáció miatt - fogalmazott Schwartz Béla, megjegyezve: erről a felháborító esetről valóban értesíteni fogja az érseket és a püspöki kart.

Elmondta: tavaly hozták létre Ajkán, majd a kistérségben is a Nyújtsd a Kezed Alapítványt, s annak támogatásával felköszöntik, illetve szerény pénzadománnyal segítik a 85. évet betöltött és annál idősebb embereket. "Egyáltalán nem gondoljuk, hogy ennyit érne egy nyugdíjas, de legalább tudunk valamit adni nekik, amit nagyon köszönnek is" - fejtette ki Schwartz Béla, hozzátéve: nemrég találkozott Biró László, katolikus tábori püspökkel, aki szerinte nagy elismeréssel szólt segélyprogramjukról.

Schwartz Béla közölte: a Mi falunk a legjobb kistérségi programsorozat zsűrielnökeként tartózkodott Nagy László költő szülőfalujában.