Hatból ötnek sikerült

2010.03.22. 13:08 Módosítva: 2010.03.22. 13:08
Hat, büntetőügyekben érintett magyar állampolgár bízhatott abban, hogy hivatalosan is képviselőjelölt lesz, így mentelmi jogot szerezhet. Közülük ötnek sikerülhet is, Budaházy György azonban elbukott.

Hat, büntetőügyekben gyanúsított vagy letartóztatásban lévő magyar állampolgár próbált az idei választáson azzal a jogi lehetőséggel élni, hogy képviselőjelöltként mentelmi jog illetné meg őket. Hatuk közül az Országos Választási Iroda hétfői adatai szerint egyedül a terrorcselekmények gyanújával letartóztatott Budaházy Györgynek nem sikerült összegyűjtenie a 750 ajánlószelvényt.

Budaházy
Budaházy

Budaházyt két jobbikos támogatója, Morvai Krisztina államfő-jelölt és Gaudi Nagy Tamás igazságügyminiszter-jelölt beszélte rá a jelöltségre, mondván ha hivatalosan is képviselőjelölt lesz, akkor mentesség illeti meg. Szélsőjobbos körökben kisebb botrány kavarodott abból, hogy a Jobbik hivatalosan nem vállalta fel jelöltként a terrorizmussal vádolt Budaházy jelölését.

Budaházy így végül Novák Előd, a Jobbik alelnökének ellenében próbálta összegyűjteni a jelöléshez szükséges 750 ajánlószelvényt, sikertelenül.

Kolompár
Kolompár

A többiek sikeresebbek voltak. Kolompár Orbán, az MCF elnöke sikeresen duplázott, az EP-választások után az országgyűlési választásokon is mentelmi jogot szerzett képviselőjelöltként. Kolompárt különböző pénzügyi machinációkka, egyik folyamatban levő perében például jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, jelentős értékre elkövetett sikkasztással, számviteli fegyelem megsértésével és magánokirat-hamisítással vádolják. Amíg képviselőjelölt, nem hallgatható ki.

Hatvani
Hatvani

Hatvani Csaba, a budapesti 8-as választókerület szocialista képviselőjelöltje, Terézváros alpolgármestere két ügyben is gyanúsított - igaz, kényszerintézkedés nincs ellene. Elviekben mentelmi jog illeti meg, de Budaházy esetében már tisztázódott, hogy a bíróság kérheti az Országos Választási Bizottságtól a mentelmi jog felfüggesztését.

Földesi-Szabó László
Földesi-Szabó László

Földesi-Szabó Lászlót, az Egymásért Egy-Másért Alapítvány vezetőjét milliárdos vám- és adócsalással vádolják. Ő a Magyarok Egymásért Szövetsége nevű párt négy jelöltje közül az egyik. Földesi-Szabó pere 2009. júniusában kezdődött, elviekben most, a választás végéig nem lehet kihallgatni az ügyben.

A képviselőjelöltség megszerzésével menekülne az előzetesből a ScienNet-ügy egyik letartóztatott gyanúsítottja, Leinemann Zsolt is. A törzsvásárlói hálózatot működtető ScienNet ellen tavaly novemberben rendelt el nyomozást a Vám- és Pénzügyőrség különösen nagy adóhiányt okozó adócsalás gyanújával. Leinemann, a cég meghatlamazottja 2009. november 27. óta van előzetes letartóztatásban. Debrecen 2-es körzetében gyűjtötte be a jelöléshez az ajánlószelvényeket.

Nagy Tamás (balra)
Nagy Tamás (balra)

Kicsit más Nagy Tamás, az MDF soproni jelöltjének az esete. Nagy ellen a választás rendjének megsértése miatt tettek feljelentést, a hírre reagálva Nagy jelezte, hogy lemond mentelmi jogáról.

Herényi
Herényi

Egyéni képviselőjelölt lett Herényi Károly is, aki ellen szintén büntetőeljárás folyna, ha a parlament kiadta volna mentelmi jogát - ahogy Dávid Ibolya ellen is, aki szintén jelölt lesz, amennyiben az MDF országos listát állít. Az ő esetük annyiban más, hogy őket még képviselőként illette meg a mentelmi jog, amit a parlament kérésük ellenére sem függesztett fel. Amennyiben újra képviselővé választják őket, az új parlament dönthet mentelmi jogukról.

Hagyó Miklós
Hagyó Miklós

Hagyó Miklós ebben már nem bízhat. Képviselőként ugyan őt is megilleti még a mentelmi jog - ezt csak a parlament vonhatná meg, de aligha hívnak össze csak ezért rendkívüli ülést -, de a BKV-botrány miatt pártja visszaléptette a képviselőjelöltségtől. Így újrázni már biztosan nem tud, azaz, amint lejár a jelenlegi parlament mandátuma, Hagyó is elveszti mentelmi jogát.