OVB: nincs listája az MDF-nek Nógrádban

2010.03.25. 20:50
Az OVB csütörtöki ülésén felülbírálta a Nógrád megyei választási bizottság határozatát, és nem vette nyilvántartásba az MDF területi listáját. Ehhez két képviselőjelölt kellett volna, de az összesen három jelöltből egynek nem lett meg a szükséges számú ajánlása, egy másik pedig március 21-én visszalépett.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtöki ülésén megváltoztatta a Nógrád megyei választási bizottság határozatát, és megtagadta az MDF területi listájának nyilvántartásba vételét, a pártra így nem lehet Nógrádban listán szavazni.

Az OVB azután tárgyalta az ügyet, hogy fellebbezést nyújtottak be a testülethez. A fellebbezés szerint a Nógrád megyei választási bizottság (tvb) hétfő este szabálytalanul vette nyilvántartásba a párt megyei listáját, ugyanis - mivel Eötvös Mihály még a területi lista bejelentése előtt visszalépett a jelöltségtől - nem volt meg a pártnak a listaállításhoz szükséges két jelöltje.

Az MDF Nógrád megyei területi listáját hétfő este vette nyilvántartásba a tvb. A döntés napközben még bizonytalan volt, mert a párt három körzetben állított jelöltet, de a salgótarjáni képviselőjelölt visszalépett, a szécsényinek pedig nem volt elég ajánlószelvénye. Mivel Nógrád megyében négy választókerület van, két képviselőjelölt megléte kell a területi lista nyilvántartásba vételéhez.

A tvb tagjai hétfőn Szécsényben ellenőrizték az MDF-es jelölt ajánlószelvényeit, de mivel nem volt meg a szükséges számú ajánlása, nem vették nyilvántartásba. A salgótarjáni választókerületben azonban a március 21-én visszalépett Eötvös Mihállyal - az MDF alelnökével - kapcsolatban a választási eljárási törvény azon rendelkezését alkalmazták, amely szerint "nem érinti a listaállítás jogát az, ha az egyéni választókerületi jelölt kiesett".

Az OVB 4:2 szavazati aránnyal helyt adott a kifogásnak.

A vitában elhangzott, Eötvös Mihály március 21-én lépett vissza, a párt március 22-én jelentette be a területi listáját. Több tag is arra hívta fel a figyelmet, hogy a szükséges jelöltszámnak az elbírálás időpontjában meg kell lennie, ezt a feltételt pedig nem teljesítette a párt. Az OVB határozata ellen bírósági felülvizsgálatot lehet kérni a Legfelsőbb Bíróságtól.