Mesterházy, Orbán, Vona, Bokros csodálatos húsz éve - 1993

2010.02.02. 10:56
Mi történt 1993-ban?
  • Választási szövetséget köt a Fidesz és az SZDSZ
  • Csurka István kilép az MDF-ből és megalapítja a MIÉP-et
  • Az USA megsemmisíti az iraki titkosszolgálat bagdadi központját
  • Franciaországban megöli magát a megbukott szocialista kormány miniszterelnöke
  • Fidel Castro bejelenti, hogy 1998-ig kívánja Kubát vezetni
 

Bokros Lajos a Budapest Bank vezéreként nincs megelégedve a Kupa Mihály helyére kinevezett új pénzügyminiszterrel, Szabó Ivánnal.

"Ha ezt mondja [beindította a pozitív folyamatokat], akkor nem érti a dolog lényegét, és akkor nem volt jó pénzügyminiszter. 1994-ben a költségvetés és a fizetési mérleg óriási hiánnyal zárt. Rohantunk az államcsőd felé." (Rádai Eszter: Pénzügyminiszterek reggelire. Budapest, 2001.)

Mesterházy Attila a közgázra jár.

Orbán Viktor belebonyolódik a székházügybe (titkos kormányhatározattal a Fidesz és az MDF értékes ingatlanokat kapott, ezeket részben állami bankoknak adták el.), miközben a demokrata fórumot háborús hangulat gerjesztésével vádolja meg. A szocialista Békesi László gazdasági reformtervét üdvözli, és reményét fejezte ki, hogy az MSZP-ben elindult a tisztulás. A Fidesz első elnökévé választják. Ismét várandós feleségével és két gyermekével egy Haris közi önkormányzati lakásba költözik.

"Saját pártja ügyeiről szólva kifejtette: immár kifejezetten bosszantja, hogy háromnaponként jelenti be egy-egy fideszes országgyűlési képviselő a lemondását. Fodor Gábor, Molnár Péter és immár Ungár Klára lépésére utalva megerősítette: emberileg megérti, de politikusként nem tudja elfogadni e vélhetően összehangolt lépéseket." (A Népszava tudósítása egy sajtótájékoztatóról, 1993. november 9.)

Orbán és Fodor a szárszói találkozón
Orbán és Fodor a szárszói találkozón

Vona Gábor gimnazista, és fél a rovaroktól.

Többet tud nálunk?
  • Van egy jó, soha nem publikált sztorija Bokrosról, Mesterházyról, Orbánról vagy Vonáról? Írja meg nekünk!
  • Vannak soha nem látott képei is? küldje el!
 

Nézze meg, hogy mi történt főszereplőinkkel 1994-ben.