Mesterházy, Orbán, Vona, Bokros csodálatos húsz éve - 1996

2010.02.02. 11:01
Mi történt 1996-ban?
  • Kirobban a Tocsik-ügy
  • Horn Gyula kormányfőt fogadja II. János Pál pápa
  • A Postabanké lesz a Magyar Nemzet
  • Bomba robbant Piliscsabán egy menetrendszerinti autóbuszjáraton
  • A tálibok beveszik Kabult és felakasztják a kommunista afgán elnököt
 
Vette a kabátját
Vette a kabátját

– Burány Sándor fővárosi MSZP-elnök 2009-es emlékei szerint – belép az MSZP kispesti szervezetébe, Bokros ezt cáfolja. Pénzügyminisztersége alatt hatszor fenyegetőzik lemondással, hetedszer azonban már ő maga is komolyan gondolja. Nem akar, állítása szerint, hamis költségvetést terjeszteni a parlament elé. Az egészségbiztosító deficitjét ugyanis soha nem a valós értékben kalkulálták.

"A kormányülés elején még bíztam abban, hátha csoda történik, de a végén erről már szó sem voltam. Mert közben lezajlott Sándor László [szakszervezeti vezető] és köztem egy nagyon éles, sőt durva vita. Ő útszéli hangon kezdett velem ordítani, és ezután a kormány is két pártra szakadt. Suchmann Tamás Sándor László mellé állt (meggyőződésem, hogy Horn szócsöveként), és engem a földbe igyekezett döngölni, sűrűn hivatkozva a nép érdekére. Én meg újra és újra azt mondtam, nem vagyok hajlandó aláírni egy hamis költségvetést, ehhez felelős miniszter nem adhatja a nevét. Azt javasoltam, hajtsunk végre a bevételi oldalon reformértékű változtatásokat, vezessük be az egészségügyi adót, akkor valóságossá válik a hiány, ezt azonban hevesen ellenezték. Gyula – mondtam –, akkor te terjeszted be és írod alá, mert én soha. Ezután a mellettem ülő Lotz Károlytól kértem egy darab papírt, ráírtam, hogy lemondok, odaadtam a miniszterelnöknek, és elmentem." (Rádai Eszter: Pénzügyminiszterek reggelire. Budapest, 2001.)

Mesterházy Attila új külsővel, spanyol szakállal tér haza a valladolidi egyetemről, ahol egy évig ösztöndíjjal tanult.

Orbán Viktor már nem nyírja frizuráját három milliméteresre, viszont interjút már ritkán ad pulóverben, nyilvános szereplésein általában öltönyt visel. Pártja a kisgazdákkal együtt vezeti a népszerűségi listát.

"Nem tudjuk, mit hoz a jövő. Óvatosnak kell lennünk az 1998-as kormány összetételére vonatkozó bármilyen következtetés levonásában a mai erőviszonyok alapján. Ami a kisgazdákat illeti, nem az együttműködés kialakítása, hanem a békés egymás mellett élés megteremtése van napirenden. [...] Idáig nem voltak (négyszemközti tárgyalások Torgyán Józseffel). Parlamenti folyosókon szokásos rövid beszélgetések előfordulnak." (Népszabadság, 1996. október 26.)

Vona Gábort leteszi az érettségit, és felveszik az ELTE BTK történelem szakára.

Többet tud nálunk?
  • Van egy jó, soha nem publikált sztorija Bokrosról, Mesterházyról, Orbánról vagy Vonáról? Írja meg nekünk!
  • Vannak soha nem látott képei is? küldje el!
 

Nézze meg, hogy mi történt főszereplőinkkel 1997-ben.