Parlamentbe juthat az LMP

2010.03.16. 15:41 Módosítva: 2010.03.16. 15:44
Az LMP áprilisban nagy valószínűséggel bejutna a parlamentbe, ha a pártnak sikerülne az ajánlószelvényeket a közeli határidőig összegyűjtenie és minden területi pártlistán szerepelne, állapította meg a Forsense elemzése. A teljes népesség 3 százaléka szavazna most vasárnap a LMP-re, a pártválasztók és biztos szavazó pártválasztók között 5 százalék a párt szavazóbázisa.

A biztos szavazó pártot választók körében az LMP egyértelműen a negyedik legtámogatottabb párt lett és februárra elérte a parlamentbe jutási küszöböt. A teljes népesség 3 százaléka szavazna most vasárnap a LMP-re, a pártválasztók és biztos szavazó pártválasztók között 5 százalék a párt szavazóbázisa, áll a Forsense elemzésében.

Az LMP 2009 elején gyakorlatilag teljesen ismeretlen volt, az EP-választáson elért jó eredmény azonban a szimpatizánsi kör további bővülését hozta. 2009. június és november között a párt támogatottsága 2 százalék körül mozgott, 2010 elejére pedig az időközben felmorzsolódó SZDSZ-t maga mögé utasítva felzárkózott az MDF mellé, és a parlamentbe jutásra esélyes erővé lépett elő.

Javult az LMP ismertsége is.  Az LMP, mint párt a megkérdezettek mintegy 20 százalékának jut eszébe segítség nélkül és ezzel elérte a parlamenti múlttal rendelkező MIÉP és FKGP ismertségét.

Az összes válaszoló  6 százaléka mondta azt, hogy közel, vagy nagyon közel érzi magához az LMP-t, míg további mintegy 15 százalék az a kör, amely egyelőre semleges álláspontot képvisel, de nyitott a párt irányába.

Februárra az LMP vált a legkevésbé elutasított párttá, ez amellett, hogy erőforrást jelenthet, összefüggésben áll a relatíve alacsony ismertségével is. A pártot ismerő bizonytalanok körében az LMP a második legrokonszenvesebb párt a Fidesz után.

A Forsense szerint a választók pártszimpátiái alapján meghatározható politikai erőtérben az LMP a baloldal pártjaihoz (MSZP, SZDSZ, MDF) áll közelebb, de e pártot jellemzi leginkább a centrum és mérsékelt pozíció. Az LMP-vel szimpatizálók többsége gyakorlatilag minden párttól távol áll.

A parlamentbe jutásért versenyző pártok közül az LMP szavazótáborának az átlagéletkora a legalacsonyabb. Az LMP támogatottsága a Jobbikhoz hasonlóan elsősorban a legfiatalabbak között erős, ebben a körben szimpatizánsainak száma megközelíti az MSZP-ét.

A párttal sok budapesti és városi szimpatizál, támogatói között felülreprezentáltak a nők. Általában jellemző az LMP-re, hogy a magasabb státuszú, a magukat a középosztályhoz vagy feljebb soroló, az átlagnál magasabb végzettségű szavazók jelenléte erősebb a bázisában.

A politikai - ideológiai nézeteik alapján támogatóinak a meghatározó része a centrum közelébe sorolja magát, ugyanakkor a balközépre és a baloldalra soroltak együttes aránya miatt inkább mérsékelt baloldalinak mondható a párt bázisának karaktere. Potenciális szavazóinak kevesebb mint tizede tekinthető egyértelműen liberálisnak, míg inkább liberálisnak, vagy mérsékelten liberálisnak az LMP támogatók 40%-a tartja magát.

Módszertan

A Forsense választáskutatási programjában kérdőíves közvélemény-kutatásokat végeznek, melyeket 2009-ben havonta és 2010 első hónapjaiban három alkalommal vesznek fel, egyenként 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személy, CATI módszerrel történő megkérdezésével. A minta összetétele a legfontosabb szocio-demográfiai tényezők szerint megfelel a felnőtt magyar lakosság arányainak. Az adatok nagy valószínűséggel legfeljebb plusz-mínusz 3,1 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.