Firtl Mátyás

Fidesz-KDNP, Győr-Moson-Sopron megye 7.vk (Sopron)

2010.04.12. 01:17
Firtl Mátyás 15 évvel az első próbálkozása után jutott csak be a parlamentbe de azóta már a harmadik ciklusát kezdheti meg. Győr-Moson-Sopron hetes számú választókörzetében csak egyszer tudták eddig megverni a Fideszt, pedig most még a Moby Dick-es Gőbl Gábor is próbálkozott. 57,01 százalékot kapott.
08 07 oltony

A soproni Firtll Mátyás 1949-ben született. Az özvegy politikusnak két gyereke van, akik közül lánya Kópháza alpolgármestereként szintén részt vesz a politika alakításában, ha egyelőre csak helyi szinten is. Fia klarinétművész. A középiskolai végzettséggel rendelkező politikus a környéken elterjedt német mellett horvátul is beszél, é a horvát kisebbségi önkormányzatnak is a tagja. Firtl 30 éven keresztül dolgozott a Posta Rádió és televízió soproni műszaki igazgatóságán mint műszaki előadó illetve szervíz csoportvezető. Már az 1990-es választásokon megméretteti magát mint kereszténydemokrata képviselő jelölt de a bejutás még sokat várat magára. A megyei politikában egyre aktívabb Firtl 1999-ben válik főállású politikussá amikor a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés alelnöke lesz.

Kik indultak még

Bebesi József Lajos (LMP)

Gőbl Gábor (Jobbik)

Kránitz László (MSZP)

Nagy Tamás (MDF)

Berényi Imre (Munkáspárt)

2004-ben, Szájer József távozása után az Európai Parlamentbe őt indítja a Fidesz az időközi választásokon. Az érdektelenség miatt érvénytelen fordulókat követően, a 2005-re átcsúszó voksolást végül 71 százalékos eredménnyel nyeri és így bekerül a parlamentbe, ahol most harmadik ciklusát kezdheti meg.

Sopron megye 7. vk. (Sopron) korábbi győztesei
2006 Firtl Mátyás
Fidesz
2002 Szájer József
Fidesz
1998 Szájer József
Fidesz
1994 Kertész Zolán
SZDSZ
1990 Szájer József
Fidesz