Font Sándor

Bács-Kiskun megye, VI. választókörzet

2010.04.11. 01:12 Módosítva: 2010.04.12. 01:12
A volt MDF-es politikus nem veti meg a pálinkát és a Gyümölcspálinka-főzők Országos Szövetségének elnökeként mindent meg is tesz a pálinkakultúra népszerűsítéséért. Font Sándor presbiter is amellett, hogy már tizenkét éve országgyűlési képviselő. A mezőgazdasági bizottság volt elnöke egymás után harmadszor nyert választókörzetében. és most negyedszer 71,95 százalékkal.

Mit tart legnagyobb személyes politikai sikerének?

Ellenzékből több határozati javaslatot és törvényt sikerült megszavaztatnom a parlamentben. Például a pálinkatörvényt, aminek a beterjesztője voltam.

Mit tart legnagyobb nem politikai sikerének?

A létezést, az elmúlt 50 évet. Családostul.

Ki volt a magyar történelem legnagyobb alakja?

A katolikus Széchenyi. (Az evangélikus Kossuth szerint is.)

Van-e valamilyen káros szenvedélye?

Alvás. (Ezen kívül a pálinka kóstolása.)

Hol járt legutoljára külföldön?

Hivatali úton Németországban, családosan Ausztriában.

Van-e közös fotója Orbán Viktorral?

Van. Még 1998-ból.

Font Sándor a parlamentben
Font Sándor a parlamentben

Ez nálunk nem divat. Nincs ilyen, maximum egy híradót nézek meg, ha épp úgy adódik.

Milyen könyvet olvas most?

Hamvas Béla: A bor filozófiája (folyamatosan, és újra)

Bor vagy sör?

Bor, bor, bor! (na meg egy kis pálinka...)

Kinek szurkol a nyári focivébén?

Miért, lesz? (ha lesz, akkor biztosan ránézek majd, főleg a legjobb 8 környékén)

Civil Pálya

1960. november 23-án a Bács-Kiskun megyei Soltvadkerten született. Nős, felesége pedagógus. Három gyermekük született. Villamosmérnöki és mérnök-közgazdász diplomáit a Budapesti Műszaki illetve Közgazdaságtudományi egyetemen szerezte. Első munkahelyén a Medicornál elektromos technológusként kezd. Önéletrajzában az utolsó civil foglalkozás egy kunfehértói cégnél betöltött vezető programozói állás, itt 1994-ig dolgozott. Ebben az évben már aktív politikus. Az MDF tagjaként a Bács-Kiskun megyei, és az országos választmány tagja. Bár a 1990-es polgármester-választást elbukja, 1994-ben már helyi képviselő. 1998-ban a Fidesz MDF közös listájáról jut be a parlamentbe, hogy négy év múlva egyéni képviselőként már az első fordulóban bebiztosítsa képviselői munkaviszonyának meghosszabbítását. 2004-ben a Lakitelek-munkacsoport többi tagjával együtt kizárják az MDF-frakcióból. Egy évig független képviselő, majd 2005-óta a Fidesz frakció tagja. A legutóbbi választásokon, 2006-ban megvédte egyéni képviselői mandátumát. Az elmúlt ciklusban a mezőgazdasági bizottság elnöke volt.

Miről lehet ismerős?

Valószínű pontosan képben van azzal kapcsolatban, hogy egy-egy megszorító intézkedés vagy sikkasztás hány inkubátorba kerül az országnak, mivel sokáig a Medicot soltvadkerti inkubátor részlegénél dolgozott. A gyümölcspálinka-főzők országos egyesületének elnökeként pedig minden bizonnyal üdvözli Orbán Viktor szándékát, a házi pálinkafőzéssel foglalkozó szabályok liberalizálásáról. Családja gyakorló evangélikus, a képviselő pedig presbiteri feladatokat is ellát politikusi teendői mellett. Nemrégiben neki jutott az a feladat, hogy a lassan nemzeti konszenzust teremtő kérdésben, a földvásárlási moratórium meghosszabbításának az ügyében a Fidesz részéről nyilatkozzon.