Hirt Ferenc

Fidesz, Tolna megye, V. választókörzet

2010.04.12. 00:59
1967-ben született, egy gyermeke van, jelenleg Tamásiban él. Az első kerekesszékes képviselő a magyar parlamentben, aki saját bevallása szerint nem szeretne ennél feljebb kerülni a politikai ranglétrán. Polgármesteri teendői mellett saját vállalkozást tart fenn, szabadidejében motorsportokkal foglalkozik, rallicsapatot működtet és kirándul. Fölényes 62,05 százalékkal nyert.

Mit tart legnagyobb személyes politikai sikerének?

hirt ferenc

Mindenképpen sikerként értékelem a négy évvel ezelőtti parlamentbe kerülést. Nem csak azért, mert erős politikai ellenfeleimet sikerült megelőznöm, hanem azért is, mert az ellenzéki szerep sok hátránya mellett ki tudtam használni az egyetlen előnyét: tudásban, kapcsolatokban, sok tapasztalattal megerősödve vághatok neki a következő négy esztendőnek.

Mit tart legnagyobb nem politikai sikerének?

A gazdasági válság ellenére meg tudtuk őrizni azt a több mint 60 munkahelyet, amelyet a családi vállalkozásunk biztosít ugyanennyi család számára.

Ki volt a magyar történelem legnagyobb alakja?

Ki indult még a körzetben?

Balogh Árpádné (MDF)

Bencze János (Jobbik)

Dr. Benkő András (MSZP)

Bóni Zoltán (LMP)

A nagyon sok lehetséges válasz közül engedjék meg, hogy mégiscsak a legnagyobb magyart, Széchenyi Istvánt említsem. Képviselőként örök példa számomra az a hazafias, az ország jövőjét szem előtt tartó, értelmes és átgondolt országépítés, amely számomra Őt a nagyok között is a legnagyobbá nemesíti.

Van-e valamilyen káros szenvedélye?

Szenvedélyem, de egyáltalán nem káros: az autóversenyzés. Ugyan versenyezni nem tudok, de vezetni igen, és nagyon büszke vagyok rá, hogy sok szenvedést és műtétet vállalva ismét volán mögé ülhettem.

Hol járt legutoljára külföldön?

Tavaly nyáron jártam utoljára külföldön, Olaszországban Elba szigetén töltöttem családommal egy hetet.

Van-e közös fotója Orbán Viktorral?

Van közös fotóm.

Melyik a kedvenc tévéműsora?

Legszívesebben az autós műsorokat nézem, kedvelem a „Garázs” és a Totalcar című műsorokat. Ne felejtsük el, nem csak a hobbim, hanem a vállalkozásom is az autókról szól.

Milyen könyvet olvas most?

Most csak a politika van számomra és a választásokon való minél jobb szereplés, sajnos nem teszi lehetővé, hogy könyvet, vagy könyveket olvassak.

Bor vagy sör?

Egy-egy sör jólesik a nagy melegben, de alapvetően a jó magyar borokat részesítem előnyben.

Kinek szurkol a nyári focivébén?

Nem igazán  értek a focihoz, de a spanyolok látványos és jó focit játszanak. Szeretném, ha a kupa Európában maradna és ne feledkezzünk meg a brazilokról sem, szenzációsan játékos és örömteli futball az, amit ők játszanak, ezét kedvelem őket.

Civil pályája

1985-ben szerezte meg szakmunkás képesítését Szekszárdon. 21 éves korában súlyos autóbalesetet szenvedett, azóta is mozgáskorlátozott. 1988 óta gépjármű kereskedelemmel és szervízeléssel foglalkozott. A rendszerváltás számára egy virágzó vállalkozás megteremtését és működtetését jelentette. Kezdetben egyéni vállalkozóként, majd saját kft-t alapítva annak ügyvezető igazgatójaként dolgozott és dolgozik ma is. 2005 novemberében kereste meg a tamási Fidesz-frakció, hogy vállalja a képviselő-jelöltésget. A 2006. évi országgyűlési választásokon Tolna megye 5. választókerületében egyéni mandátumot szerzett. 2006. május 30-tól az ifjúsági, szociális és családügyi bizottság tagja, illetve az Esélyegyenlőségi és fogyatékosügyi albizottság elnöke. 2006 óta frakcióvezető-helyettes a Fideszben. Kislánya most 12 éves.

Amiről beugorhat a neve:

Az első kerekesszékes képviselő hazánkban. Mozgáskorlátozottként különösen érzékeny a fogyatékkal élők gondjai iránt. Elsősorban az akadálymentesített közintézmények létrehozásával, a nekik járó segélyek, kedvezmények fenntartásával, foglalkoztatásuk megszervezésével, gyógyászati segédeszközeik ügyeivel foglalkozik. Többször felszólalt a jelnyelv bevezetésének és hivatalos nyelvvé tételének ügyében is. Úgy érzi, nemcsak térségének választóit, hanem a Magyarországon élő 600 ezer fogyatékkal élőt is képvisel.

A Tolna megyei 5. választókörzet korábbi indulói:

1990-1994 Dr. Dávid Ibolya MDF

1994-1998 Dr. Benkő András MSZP

1998-2002 Dr. Dávid ibolya MDF

2002-2006 Dr. Dávid Ibolya MDF

2006- Hirt Ferenc Fidesz