Kósa Lajos

Fidesz, Hajdú-bihar megye, 3. vk. (Debrecen)

2010.04.12. 00:22 Módosítva: 2010.04.12. 00:22
Debrecen erős embere 1964. március 14-én született. 1990-ben még csak ötödik volt a szülővárosa egyik mandátumáért vívott küzdelemben, 94-ben is csak negyedik. 1998 óta viszont sorra nyeri a helyi választásokat, országgyűlésit és önkormányzatit. Nős, három lánya van. 62,18 százalékkal győzött Debrecen ura.

Mit tart legnagyobb személyes politikai sikerének?

09 03 oltony

Azt, hogy Debrecen polgármestere lehetek.

Mit tart legnagyobb nem politikai sikerének?

A családomat.

Ki volt a magyar történelem legnagyobb alakja?

1. Szent István

2. Károly Róbert

Van-e valamilyen káros szenvedélye?

Nincs.

Hol járt legutoljára külföldön?

Ausztriában, Bad Blumau-ban.

Van-e közös fotója Orbán Viktorral?

Van.

Melyik a kedvenc tévéműsora?

Bajnokok Ligája közvetítés.

Milyen könyvet olvas most?

Paul Davies: A megbundázott Világegyetem,

William Gladstone: 12,

Stephenie Meyer: Alkonyat (a lányom kedvéért)

Bor vagy sör?

Bor, tokaji aszú fordítás.

Kinek szurkol a nyári focivébén?

Hollandia, Németország.

Eddig pályája

Általános és középiskolai tanulmányait Debrecenben végezte, 1982-ben érettségizett a KLTE Gyakorló Gimnáziumában. Előfelvételisként 1982-1983-ban sorkatonai szolgálatot teljesített Szombathelyen. 1989-ben végzett a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem tervgazdasági szakán. 1989-től egy évig a Konjunktúra-, Piackutató és Informatikai Intézet (Kopint-Datorg) tudományos munkatársa, ezzel párhuzamosan óraadó a közgazdaságtudományi egyetemen, mikroökonómiát tanít.

A kezdetektől részt vett a Fiatal Demokraták Szövetségének a szervezésében, 1988. március 30-án alapító tag. 1989 nyarán a háromoldalú politikai egyeztető tárgyalásokon a Fidesz képviselőjeként a II/1. gazdasági albizottság, és az Ellenzéki Kerekasztal tárgyalócsoportjának tagja. Az 1990-es országgyűlési választások első fordulójában Hajdú-Bihar megye 3. számú választókerületében ötödik, a Fidesz országos listáján választották képviselővé. Négy évvel később negyedik, a Fidesz Hajdú-Bihar megyei listavezetőjeként jutott be a parlamentbe. 1994. júniusától a Fidesz országos pártelnökségének a tagja, alelnöke.

Az Interparlamentáris Unió magyar-cseh baráti tagozatának az elnöke, a magyar-görög és magyar-japán tagozat tagja.

1998-tól a Fidesz Országgyűlési képviselőcsoportjának frakcióvezető-helyettese. 1998-ban megszerzi első egyéni országgyűlési mandátumát és ősszel Debrecen polgármesterévé is választották, azóta rendre megerősítették ezen a poszton és nyeri az országgyűlési választásokat is. 2001-ben önkormányzati munkáját elismerve megkapta az "Év polgármestere" kitüntető címet.

2005-től a Fidesz alelnöke.

Amiről beugorhat a neve:

Vele kapcsolatban nincs gond azzal, hogy honnan is ismerős. Hely hiányában nem tudjuk felsorolni mindazt, amit 1988-as politikai belépője

Ki indult még a körzetben?

Gosztonyi Tibor (LMP)

Kovács Edit (MDF)

Kulcsár Gábor (Jobbik)

Dr. Zsíros Zsolt (MSZP)

óta nevéhez kötnek, nem idézünk most a Playboy-interjúból, tudjuk, hogy hobbija a motorozás és a hoki és csak villanás erejéig emlékeztetünk arra a kijelentésére a 2006-os, újra elbukott választások után, hogy Orbán Viktor táltosnak sokkalta alkalmasabb, mint operatív irányítónak. Kósára sokan úgy tekintenek, mint aki adott esetben átveheti Orbántól a Fideszt, de ezt láthatóan nem erőlteti. Legfrissebb "ügye" az a 2010 márciusában előkerült videó, melyben vesztegetéssel vádolták Kósát. Később a videón szereplő férfi azt mondta, kényszer hatására vádolta őt.

A Hajdú-Bihar megyei III. választókörzet korábbi nyertesei:
2006 Kósa Lajos
Fidesz
2002 Kósa Lajos Fidesz
1998 Kósa Lajos
Fidesz
1994 Orosz István MSZP
1990 Mózes Mihály
SZDSZ