Kupper András

Fidesz-KDNP, Budapest 17. vk (XI. kerület)

2010.04.12. 00:18
01 17 oltony

Mit tart legnagyobb személyes politikai sikerének?

Maradjunk a közelmúltnál: szinte minden olyan egészségügyi kérdésben, amelyeket a parlamentben én feszegettem először, nagy nyilvánosság előtt kényszerült magyarázkodni a szakminiszter. Többségükben sikerült kompromisszumra bírni a kormányt. Ellenzéki szakpolitikusként ez számomra azért jelent sikert, mert úgy vélem, a mi dolgunk a könyörtelen kontroll és az, hogy megakadályozzunk minden olyan döntést, ami az emberek jóléte és biztonsága ellen hat. Ezt várom el a következő ciklus ellenzékétől is.

Mit tart legnagyobb nem politikai sikerének?

Hogy a gyermekeim egészségesen gondolkodó büszke fiatalok.

Kik indultak még?

Józsa István (MSZP)

Novák Előd (Jobbik)

Bajomi Iván (LMP)

Ki volt a magyar történelem legnagyobb alakja?

Elsőre Géza fejdelem jut eszembe, de természetesen nehéz kiemelni a magyar történelemből egyetlen alakot, akit a legnagyobbnak nevezünk. Mindenesetre úgy gondolom, Géza uralkodása nagyban meghatározta a nemzet sorsát: a magyarság a békét, a rendet, a keresztényi értékeket köszönhette neki, és nem utolsó sorban Szent Istvánt, aki édesapja örökségét vitte tovább és vált állalmalapítóvá.

Van-e valamilyen káros szenvedélye?

Ami káros lehetne, az nem a szenvedélyem. Néha pipázom és szeretem a jó bort.

Hol járt legutoljára külföldön?

Drake kutyámmal Ausztriában voltam „háztűznézőben”. Ő a kontinens egyik legkeresettebb kan kutyája. És nem mellesleg a legjobb barátom is ez a páratlan labrador. Úgy összenőttünk, hogy sokan szinte meg sem ismernek, ha nélküle érkezem valahová, úgy összenőttünk.

Van-e közös fotója Orbán Viktorral?

Egy négyszemközti megbeszélésünk alkalmával fotózott le bennünket egy kolléganőm. Szeretem ezt a fotósorozatot, mert látszik a képeken, hogy nem egyszerű ismerősei vagyunk egymásnak.

Melyik a kedvenc tévéműsora?

Gyakorlatilag nem nézek tévét, csak annyit, amennyit a munkám megkíván. Így a kedvenc jelző egyáltalán nem helytálló. Nagyon igényes és korszerű televíziózást képvisel a Hír TV Célpont című műsora. Azt hiszem, régóta nem volt olyan politikai műsor, amely hétről hétre izgalomban tartja az embereket, és amelyről az adás másnapján egy egész ország beszél.

Milyen könyvet olvas most?

Őszinte leszek, mostanában jó, ha a kottaolvasásig eljutok, vagyis ha van egy kis időm, leülök a zongora mellé. A kampány és annak előkészületei megkívánják, hogy a politikus, ha szükséges, akár 15 órát is dolgozzon egy nap. Ha van lehetőségem, szívesen olvasok Tamási Áront, Mrozeket, Bulgakovot, Csehovot.

Bor vagy sör?

Bor. Okleveles borvizsgálóként nemcsak szeretem, hanem tisztelem és értem is a jó bort. Nagyra becsülöm a szőlőhöz hűséges, fáradhatatlan magyar borászokat. Néhányuk a barátságával is megtisztel.

Kinek szurkol a nyári focivébén?

Inkább minek: hogy színvonalas, izgalmas játékot lássak, szép futball élményre vágyom. Ha csak nem lesz jelen a magyar válogatott! Szívesen izgulnék értük, szeretnék hinni a magyar foci közeli feltámadásában.

Budapest 17 vk. (XI. kerület) korábbi győztesei:
2006 Józsa István MSZP
2002 Józsa István
MSZP
1998 Sasvári Szilárd
Fidesz
1994 Bihari Mihály
MSZP
1990 HKátay Zoltán
MDF