Pokorni Zoltán

Fidesz-KDNP, Budapest 18 vk. (XII. kerület)

2010.04.12. 01:28
Papírforma győzelmet aratott a XII. kerület polgármestere, negyedszer nyert, minket inkább azzal lepett meg, hogy nincs tévéje. 56,1 százalékkal nyert.

Mit tart legnagyobb személyes politikai sikerének?

01 18 oltony

Nehéz kiemelni egy olyan dolgot, amire a legbüszkébb lehetnék. Oktatási Miniszterként a Bokros-féle tandíj eltörlését, a diákhitel bevezetését, az Arany János Tehetséggondozó Program kidolgozását, valamint a falusi gyerekek részére létrehozott Bursa Hungarica ösztöndíjat tartottam sikernek. Ezek azok a programok, amik túlélték az elmúlt két ciklus szocialista kormányzását. Hegyvidéki polgármesterként pedig büszke vagyok az útfelújítási programunkra, a két új óvodánkra, a mindennapos testnevelés bevezetésére, és a MOM felújítására, amire közel 1 milliárd forint uniós támogatást nyertünk.

Mit tart legnagyobb nem politikai sikerének?

Azt, hogy békében és harmóniában élek feleségemmel és négy fiammal.

Ki volt a magyar történelem legnagyobb alakja?

IV. Béla, az ő nevéhez fűződik az ország tatárjárás utáni újjáépítése. Szerintem nem kell nagyon magyaráznom a történelmi párhuzamot.

Kik indultak még?

Katona Tamás (MSZP)

Martinez Gábor (Jobbik)

Sipos Péter (LMP)

Slosár Gábor (MDF)

Van-e valamilyen káros szenvedélye?

Több évig dohányoztam, néhány hónapja szoktam le. Az első néhány nap rettenetesen nehéz volt, de megérte, azóta egyszerűen jobban és egészségesebbnek érzem magam.

Hol járt legutoljára külföldön?

Síelni voltunk a télen Ausztriában. Nyáron Horvátországban voltunk a tengerpartnál két hetet.

Van-e közös fotója Orbán Viktorral?

Sok közös képünk van, amelyek a legkülönbözőbb eseményeken, rendezvényeken, vagy megbeszéléseken készültek az elmúlt közel 20 évben.

Melyik a kedvenc tévéműsora?

Nincs tévénk és ezért nincs is kedvenc tévéműsorom. Moziba szeretek járni, ha pedig hírekre vagyok kíváncsi az interneten olvasom el őket. Az indexet például gyakran olvasom.

Milyen könyvet olvas most?

Ljudmila Ulickaja: Médea és gyermekei

Bor vagy sör?

Egy jó vacsorához száraz fehér vagy vörösbor, nyáron egy baráti beszélgetéshez sör.

Kinek szurkol a nyári focivébén?

Az utóbbi években egyszer fordult elő, hogy komolyan szurkoltam egy csapatnak. Szenzációs és egyben felejthetetlen volt az U20-as magyar válogatott világbajnoki bronzérmet érő szereplése tavaly nyáron.

Eddigi pálya

1962. január 10-én született Budapesten. A II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban érettségizett. Egy évig segédkönyvtáros volt az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, majd előfelvételisként sorkatonai szolgálatot teljesített Szombathelyen.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar-történelem szakán 1987-ben szerzett magyar nyelv és irodalom-történelem szakos középiskolai tanári oklevelet. Első és egyetlen munkahelye 1994-ig, képviselővé választásáig a budapesti Toldy Ferenc Gimnázium.

1988-ban alapító tagja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének. 1993-ig a PDSZ ügyvivője, szóvivője. Szerkesztette a PDSZ lapját, a Rációt és a PDSZ-füzeteket. A Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának a választmányi és tanácstagja, a Liga képviseletében részt vett az Ellenzéki Kerekasztal munkájában.

Minden szakszervezeti tisztségéről lemondott, amikor 1993. októberében belépett a Fideszbe. 1994-ben már a párt alelnöke, országgyűlési képviselő. 1997-1998-ban a Fidesz frakcióvezetője volt, majd az Orbán-kormány oktatési minisztere, 2001-ig. Ekkor lemond, mert a Fidesz elnökévé választják. A 2002-es, vesztes választások után újra frakcióvezető lesz, de erről a tisztségéről és az elnöki posztról is lemond 2002. július 15-én.

1998 óta minden választáson hozta az országgyűlési mandátumot egyéniben, 2006 óta a XII. kerület polgármestere is.

Nős, felesége Beck Andrea pszichológus. Négy fiúk született. Benedek (1992), Ágoston (1996), Ábel (1999), Barnabás (2001)

Budapest 18 vk. (XII. kerület) korábbi győztesei:
2006 Pokorni Zoltán Fidesz
2002 Pokorni Zoltán Fidesz
1998 Pokorni Zoltán
Fidesz
1994 Fekete György
MDF
1990 Horvárth Béla
MDF