Saját pecsenyéjét sütögeti a háromszoros gyulai jelölt

2010.02.16. 09:43
Szalma István három párttal tárgyalt az együttműködés lehetőségeiről a parlamenti választásokon, végül mindegyik saját jelöltjeként mutatta őt be, de senki nem tudott az átfedésekről. A gyulai férfi csak a kopogtatógyűjtéshez kereste az összefogás lehetőségeit. Végül visszalépett, az őszi önkormányzati választásokra koncentrál. Polgármester szeretne lenni.
Szalma István
Szalma István

Hogy történhetett, hogy egyszerre három párt akarta önt indítani a választásokon?

Nem tudom, csak egyeztettem a szervezetekkel, de nem írtam alá velük szerződést vagy megbízólevelet, nem is jutottunk még túl messze a tárgyalásokkal. Kicsit előreszaladtak.

Hogyan értesült róla, hogy mindhárom szervezet a saját jelöltjének tartja?

Az újságban olvastam. Ez tipikusan a kis magyar demokrácia tévedése.

Melyiket választja végül?

Mivel nem érzem magam teljesen ártatlannak, úgy döntöttem, visszalépek. Azt egyébként említettem Torgyánéknak és az LMP-nek is, hogy a Civil Mozgalom felé el vagyok kötelezve, bár ott is csak a társadalmi szerződést írtam alá, de valószínűleg sokkal precízebbnek kellett volna lennem. Azt gondoltam, hogy kis szervezetekként együtt lehet működni a kopogtatógyűjtésben, hogy legyen esély a nagy pártok mellett, aztán majd a második fordulóig ki lehet dolgozni a konkrétumokat.

Jelezte már a döntését a szervezetek felé? Mit szóltak hozzá?

Természetesen szóltam nekik, és mindhárom szervezetnél azt mondták, hogy sajnálják. A kisgazdák egyenesen azt várták tőlem, hogy meg tudom nyerni ezt a körzetet.

Milyen tevékenységet végzett eddig a szervezetekben? Hogyan történt köztük a vándorlása?

A kilencvenes évek elején alapítója voltam a sarkadi Fidesznek, de mikor négy évvel később Gyulára kerültem, elveszítettem a szimpátiámat. Legközelebb 96-97 körül kezdtem politikával foglalkozni, mikor a Réti-féle kisgazdamozgalom újraszerveződött, de végül az ismert botrányok miatt ez sem lett hosszú életű. 2003-ban már sokkal óvatosabb voltam, ekkor alapítottuk a gyulai Független Polgári Egyesületet, aminek most is az elnöke vagyok. Egyébként ez lesz az a szervezet, amit az önkormányzati választásokra majd megpróbálunk feléleszteni, hátha meg tudjuk valósítani, ami most is a célom lett volna, hogy függetlenedni tudjunk a nagy pártoktól. Polgármester szeretnék lenni, az lenne a legszebb, ha függetlenként sikerülne nyernem.