Sikerült elkerülni a voksturista-tumultust

2010.04.25. 19:00 Módosítva: 2010.04.25. 19:01
A választás második fordulójában sikerült elkerülni a tumultust azokban a választókörökben, ahol az igazolással szavazók szavaztak. A második fordulóban lehetőség volt arra, hogy az érkezőket névsor szerint több sorba osszák el, így gördülékenyebbé vált a szavazás.

A választás második fordulójában alig volt sorban állás az igazolással szavazásra kijelölt szavazókörökben. A legtöbbet a III. kerületben kijelölt (3. számú) szavazókörben kellett várni vasárnap reggel hétkor. Ekkor tizenöten vártak, de az is mindössze tíz perc volt.

Az Országos Választási Iroda adatai szerint  a tíz ”kritikus” szavazókörből, ahol az igazolással szavazók adhatják le voksukat, a fővárosi 3. számú oevk volt a leginkább terhelt.

Az első fordulóban több olyan szavazókörben nem érhetett véget a választás a 19 órai urnazárásig, ahol az igazolással, nem lakhelyükön szavazók adták le szavazatukat. Emiatt a kampánycsendet is meghosszabbították. Mint kiderült, fizikailag lehetetlen volt, hogy ezekben a szavazókörökben tizenhárom óra alatt a helyi lakosok mellett az ezer-ezerötszáz igazolással érkező is szavazhasson. A szavazókat csak egyesével tudták fogadni, egy szavazat leadása pedig az iratok ellenőrzése és az adminisztráció miatt legalább egy percbe telt.

Számos helyen ezért még éjszaka is szavaztak. Budapesten a 11. kerületben éjszaka negyed kettőkor adhatta le szavazatát az utolsó választópolgár. Ezeket a problémákat már a 2008-as népszavazás és a 2009-es EP-választások után is jelezték, de változás nem történt.

A botrány után többen felvetették az Országos Választási Iroda, az Országos Választási Bizottság és az önkormányzati minisztérium felelősségét. Az érintettek azzal érveltek, hogy az igazolással szavazásra vonatkozó törvény olyan mértékben megköti a választási igazgatás szerveinek kezét, hogy csak kicsi mozgásterük van a szavazás gyorsítására.

A második fordulóra több könnyítést vezettek be az adminisztráció meggyorsítására. Arra kérték az igazolással szavazókat, hogy a reggeli órákban menjenek szavazni, illetve még a választás előtt vetessék fel magukat a választói névjegyzékbe.

Az önkormányzati miniszter rendeletmódosításának köszönhetően lehetőség volt arra is, hogya választói névjegyzéket megosszák. Ennek köszönhetően a második fordulóban az érkezőket névsor szerint több sorba tudták irányítani, így párhuzamosan több választó adminisztrációját is el tudták végezni.

Az Index tudósítója a XIII. kerületben, a Kassák Lajos Gimnáziumban kijelölt szavazókörből vasárnap délután azt jelentette, hogy a rendeletmódosításnak köszönhetően már csak néhány másodpercbe telt, míg egy igazolással szavazó leadhatta szavazatát. A 48-as szavazókör vezetője azt mondta, hogy a folyamatot azzal sikerült lerövidíteni, hogy most már nem helyben veszik fel a névjegyzékbe az igazolással szavazókat, hanem előre feltöltötték az adataikat. A névjegyzéket megbontásának köszönhetően négy asztalnál tudták fogadni az igazolással érkezőket.