Soha ekkorát még nem győztek

2010.04.11. 23:46
A választók nagyon nagy változást akartak. Sohasem látott győzelem született, és nagyon átalakult a parlamenti struktúra.
Fidesz területi listás eredményei hány százalékponttal jobbak a 2006-osaknál

A 2010-es parlamenti választás eredménye egészen rendkívüli lett.

Párt soha még akkora győzelmet nem aratott, mint most a Fidesz.

Sohasem kaptak még parlamenten kívüli pártok ekkora támogatást. A szavazók negyede új, eddig a Kossuth téri törvényhozást kívülről kritizáló pártra szavazott.

Eltűntették a választók a politikából a rendszerváltás mindkét nagy pártját, az MDF-t és az SZDSZ-t is.

Egyértelmű, hogy a választók nagy változást akartak.

A Fidesz 1994 óta duzzad

A Fidesz–KDNP 2,65 millió listás szavazata sokkal több, mint amennyit egy párt valaha kapott 1990 óta. Először fordulhat elő, hogy egy párt egyedül kétharmados többséget szerezzen.

Ugyanakkor bármennyire is különlegesen nagy többséggel aratott diadalt a Fidesz, az elmúlt évek időközi választásain és a tavalyi EP-választáson is százalékos arányban jobb eredményt ért el. Ez leginkább arra utal, hogy a nem fideszes választók most szívesebben szánták rá magukat a szavazásra, mint amikor kisebb volt a választás tétje.

Az is nagyon fontos adat, hogy a Fidesz 1994 óta választásról választásra bővítette támogatóinak számát. A legutóbbi szavazáshoz képest most közel négyszázezerrel több ember bizalmát élvezi.

Ez különösen azért nagyon meggyőző eredmény, mert ezúttal két, magát jobboldalinak mondó párt is szorongatta. Holott a Fidesz korábbi vereségeit annak tulajdonította, hogy nem sikerült egyesíteni az erőket.

Megbüntették az eddig kormányzókat

Az elmúlt nyolc év kormánytöbbségét biztosító pártokat nagyon megbüntették a választók. Az SZDSZ a tavaly nyári EP-választás kudarca után szétesett, idén már el sem tudott indulni a választáson. Az MSZP ennél sokkal jobban járt, a választók ötöde tüntette ki bizalmával, azonban támogatottságuk így is hatalmasat zsugorodott.

1,4 millió ember fordult el 2006 óta az MSZP-től. Pont annyi, ahányan összesen a pártra szavaztak 1998-ban. Az MSZP nem tudott elegánsan belenyugodni az eredménybe, Lendvai Ildikó pártelnök a nagyon egyértelmű számok ellenére rögtön csalásról beszélt.

Újak ideje

A Fideszen kívül a választás nagy nyertese még a Jobbik és az LMP. A két parlamenten kívüli pártra listán 1,1 millió ember szavazott. Utoljára 1998-ban jutott új párt a parlamentbe (akkor a MIÉP), és ehhez elegendő volt akkor 250 ezer szavazat is.

A Jobbik úgy lett harmadik, hogy most kétszer annyi szavazatot kapott mint az EP-választáson; most 842 ezer szavazatot kaptak listán. Az LMP 373 ezer szavazata valamivel több, mint amennyit az SZDSZ 2006-ban kapott.

Kétszer kettes felállás

A Fidesznek jobboldalon akkora riválisa lett a Jobbik képében, mint amilyen a kisgazdák és az MDF együttvéve voltak 1998-ban. Ráadásul akkoriban ez a két párt a Fidesz szövetségese volt, a Jobbik egyértelműen rivális lesz.

Az is bizonyos, hogy a Jobbik nem elsősorban a Fidesztől vitt el sok szavazatot. A Fidesz ugyanis jelentősen bővítette táborát, míg az MSZP úgy vesztett rengeteg szavazót, hogy a választási részvétel nem csökkent olyan jelentősen, hogy azt mondhassuk, a kiábrándult szocialisták inkább otthon maradtak. Egy részük valószínűleg a Jobbikhoz, másik felük a Fideszhez pártolhatott.

Az LMP a baloldalon rendezte át alapvetően a viszonyokat. Sok tekintetben lényegében átvették az SZDSZ helyét: leginkább Budapesten és a nagyvárosokban szerepeltek jól. Ugyanakkor az is fontos, hogy az LMP eddig nem tűnt az MSZP-vel szimpatizáló pártnak, vagyis legalább akkora lehet a törés az LMP és az MSZP között, mint amilyen a Fidesz és a Jobbik között.