Szollár: Salamon László fideszes képviselő a hibás

2010.04.11. 21:39
A kormány szóvivője szerint egy fideszes képviselő, Salamon László javasolta, hogy csak egy helyen szavazhassanak az igazolásosak. Salamon László azt mondta, hogy "ilyen javaslatot én nem tettem". Valójában Nyitrai Zsolt (Fidesz) hozta szóba először az ötletet.

Szollár Domokos kormányszóvivő azt mondta az Indexnek, hogy Bajnai Gordon önkormányzati miniszterként még olyan törvénymódosítást javasolt, ami szerint egy-egy körzetet csak a szokásosnál körülbelül harminc százalékkal több választó terhelhessen. Ha több nem helyben lakó szavazó lenne, akkor további körzeteket kellene megnyitni, javasolta eredetileg a kormány.

Szollár állítása szerint Salamon László, fideszes képviselő javasolta egy bizottsági ülésen, hogy településenként csak egy helyen szavazhassanak az átjelentkezők. Szollár szerint ezt végül az összes parlamenti párt elfogadta, mert azt tartották a legfontosabbnak, hogy a kettős szavazás Alkotmánybíróság által kifogásolt lehetőségét mindenképpen kivédjék.

Salamon László az Indexnek azt mondta, hogy "Ilyen javaslatot én nem tettem". Bár jelezte, hogy egy három évvel ezelőtti bizottsági ülés összes elhangzott mondatára nem tud visszaemlékezni, de nincsenek olyan emlékei, hogy ilyesmit valaha javasolt volna. Szerinte a technikai részleteket a minisztérium javasolta, és a törvényt konszenzussal az összes párt elfogadta.

A 2007. június 17-i bizottsági ülés jegyzőkönyve szerint Nyitrai Zsolt fideszes képviselő vetette fel először, hogy egy helyen szavazhassanak csak a nem otthon szavazók: "Én javasolnám megfontolásra, hogy adott esetben, ahol ezt újra szabályozzuk, akkor azokon a településeken, ahol több szavazókör van, ott legyen egy kijelölt szavazókör, ahol az igazolással történő szavazás megtörténhet" - mondta. Később Salamon jelezte, hogy Nyitrai összes javaslatával egyetért.

A végső változatot ötpárti egyeztetés után Bajnai Gordon nyújtotta be a parlamentnek, és 2007. december 17-én nagy többséggel, 350 igen szavazattal el is fogadták.

Szollár szerint nem a kormányt, hanem a pártokat és a parlamentet terheli a felelősség a mostani helyzetért.