Tartja előnyét a Fidesz

2010.03.10. 16:53 Módosítva: 2010.03.10. 16:53
A Fidesz, a Jobbik és az MSZP nem tudott változtatni támogatottságán, viszont az MDF gyengélkedése nagyban megerősítheti az LMP-t. A Nézőpont Intézet felmérése szerint akár a szavazatok 9 százalékát is megszerezhetnék, igaz, az aktív szavazók körében csupán 1 százalékon állnak.

Gyakorlatilag nem változott a pártok népszerűsége a múlt hetihez képest a Nézőpont Intézet választáskutatása szerint. Az összes megkérdezett 40 százaléka a Fideszt, 11 százaléka az MSZP-t, 8 százaléka a Jobbikot választaná.

Az előző felmérésekhez képest viszont jelentős változás történt a potenciális szavazótáborok tekintetében a kispártok versenyében. Míg eddig az MDF-ben volt meg a potenciál a parlamentbe jutási küszöb átlépéséhez, az elmúlt hetek botrányai, valamint a jelölt- és listaállítási nehézségek miatt a Nézőpont mérése szerint már a maximálisan megszerezhető szavazatmennyiségük sem éri el a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalékot.

 

Ellenben az LMP a mérés szerint potenciálisan akár 9 százalékot is szerezhetne, ugyanakkor az aktív szavazók körében csupán egy százalékon áll.

A potenciális szavazatok számát tekintve a Fidesz akár 53 százalékot is elérhet, az MSZP legfeljebb 19, a Jobbik 15 százalékos támogatásra számíthat. Az aktív szavazók körében a Fidesz 49 százalékot érhet el. Az MSZP 12, a Jobbik 9 százalékon, azaz statisztikai értelemben döntetlenre áll az aktív szavazók között.