Tizenegy SZDSZ-MDF-es indulhat

2010.03.19. 17:35
Tizenkettő, az MDF-SZDSZ színeiben nevező jelölt adta le ajánlószelvényeit, közülük legfeljebb 11-en indulhatnak, mert John Emese nem tudott összegyűjteni elegendő érvényes cédulát.

Tizenkettő, az SZDSZ-MDF közös jelöltjeként induló jelölt adta le határidőig, péntek délután 4-ig az ajánlószelvényeit, olvasható a választás.hu-n. A kilenc fővárosi jelölt közül hatan már engedélyt kaptak az indulásra, míg a 3-as illetve 20 fővárosi egyéni körzetben indulni szándékozó Badacsonyi Szabolcs és Szabadai Viktor még a döntésre vár.

Biztosan nem indulhat viszont az ajánlószelvényeit időben leadó John Emese, ő valószínűleg nem tudott elegendő érvényes cédulát összegyűjteni.

Összesen 18-an próbálkoztak az ajánlószelvények összegyűjtésével, közülük egy a Hit gyülekezetének támogatását élvezte a XXII. kerületben, végig ő állt a legjobban. Végül az SZDSZ hat delegáltjának nem sikerült az induláshoz szükséges ajánlásokat megszereznie.

Fejér, Tolna és Zala megyében készülhet a megmérettetésre egy-egy a két párt közös jelöltjeként induló politikus. Ezekben a megyékben Skaliczki Andrea, Horváth Tibor és Röst János adott le elegendő számú ajánlószelvényt, amelyeket már el is bíráltak és meg is adták számukra az indulási jogot.

Péntek délután négy órakor lejárt az ajánlószelvény-gyűjtési és jelöltállítási határidő az áprilisi országgyűlési választásra. Az országgyűlési választáson csak azok indulhatnak jelöltként, akiknek eddig az időpontig sikerült összegyűjteniük 750 érvényes ajánlást, leadták a választási bizottságoknál és a testületek az ajánlások ellenőrzése után a jelöltet hivatalosan nyilvántartásba vették.

Azokat a jelölteket, akik közvetlenül a péntek délutáni határidő előtt adták le ajánlószelvényeiket, a választási bizottságok három napon belül, azaz legkésőbb hétfőn veszik nyilvántartásba.

A pártok közül csak a Jobbik, az MSZP és a Fidesz-KDNP tudott mind a 176 egyéni választókerületben jelöltet állítani. 2006-ban 998 egyéni jelölt indult a parlamenti választáson, ebből 10 volt független, a többi egy vagy több párt - összesen 27 jelölőszervezet - támogatásával indult a megmérettetésen.