Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Ungár Klára nyilvános vitára hívja Bokros Lajost

2010.01.26. 12:50
Ungár Klára, a Szabad Emberek Magyarországért (SZEMA) párt elnökségi tagja nyilvános, a média által is közvetítendő vitára hívja ki Bokros Lajost, az MDF miniszterelnök-jelöltjét.

A vitát kezdeményező politikus ezt azzal indokolta keddi budapesti sajtótájékoztatóján, hogy az MDF vitairata szerinte hiányos: nem szerepel benne a jogállam helyreállítása, az állam szerepe, a roma integráció kérdése, valamint teljes egészében kihagyták belőle a szociál- és társadalompolitikai problémákat.

A SZEMA elnökségi tagja úgy fogalmazott: elhűlve szembesültek azzal a javaslattal, hogy az MDF azt tervezi, a családi pótlékot az iskoláknak adják a gyermekek hatéves korától. Meglátása szerint ez az elképzelés "durvább, mint a szociális kártya", és "az MDF nincs tisztában a magyar családok szociális helyzetével", mert még az átlagos keresetű családoknak is szükségük van a családi pótlékra. Másfelől ez azt is jelenti, hogy a tandíjas iskolák ugyanúgy megkapnák ezeket az összegeket, miáltal az oktatási intézmények közötti különbség nőne.

Ungár Klára szerint az MDF vitairatából az derül ki, hogy "az 1998-2002-ig terjedő időszakhoz a pártnak semmi köze sincsen", holott Dávid Ibolya, az MDF elnöke volt abban az időszakban az igazságügyi miniszter.

A SZEMA elnökségi tagja az MDF azon álláspontjával is vitatkozott, miszerint "az emberi méltóság a végzett munka által jár", a párt véleménye szerint viszont alanyi jogon, amit még az Alkotmány is alátámaszt. A SZEMA véleménye ezen kívül is több ponton eltér az MDF-étől, így visszautasítja "a járulékok fixesítését, a magánbiztosítók bevonását az egészségügybe, a nyugdíjasok visszatérítés nélküli bevonását az egészségügy finanszírozásába, a nyugdíjrendszer rövid távú megváltoztatását, a Bokros-féle tandíjmodellt és az ügyészség kormány alá helyezését" - mutatott rá.

Ungár Klára a Jobbik választási programjából kiemelt néhány, általa ostobaságnak mondott pontot, mint például
"vidékfelfogását", mert ezzel kapcsolatban nem beszélnek vidéki városokról; az államadósság-fizetés megtagadásának szándékát; a lakáshitel-kedvezmények bővítését; a személyi jövedelemadó progresszivitásának növelését, vagyis a felső kulcs felemelését.

Ugyanígy vitatta a Jobbiknak azt a véleményét, miszerint a multinacionális cégek annyi munkahelyet szüntettek meg, amennyit létrehoztak, valamint nem tartotta jó ötletnek azt sem, hogy úgynevezett szülőtámogatási életjáradékot vezessenek be nyugdíj helyett. Abszurdnak nevezte azt a Jobbik-féle elképzelést, hogy önellátó börtönöket kell létrehozni, azt, hogy a régió fogalmát eltöröljék - ezzel ugyanis megszűnne az uniós források lehívásának lehetősége -, valamint a TV2 és az RTL Klub betiltását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?