Tekla
8 °C
20 °C

Ungár Klára nyilvános vitára hívja Bokros Lajost

2010.01.26. 12:50
Ungár Klára, a Szabad Emberek Magyarországért (SZEMA) párt elnökségi tagja nyilvános, a média által is közvetítendő vitára hívja ki Bokros Lajost, az MDF miniszterelnök-jelöltjét.

A vitát kezdeményező politikus ezt azzal indokolta keddi budapesti sajtótájékoztatóján, hogy az MDF vitairata szerinte hiányos: nem szerepel benne a jogállam helyreállítása, az állam szerepe, a roma integráció kérdése, valamint teljes egészében kihagyták belőle a szociál- és társadalompolitikai problémákat.

A SZEMA elnökségi tagja úgy fogalmazott: elhűlve szembesültek azzal a javaslattal, hogy az MDF azt tervezi, a családi pótlékot az iskoláknak adják a gyermekek hatéves korától. Meglátása szerint ez az elképzelés "durvább, mint a szociális kártya", és "az MDF nincs tisztában a magyar családok szociális helyzetével", mert még az átlagos keresetű családoknak is szükségük van a családi pótlékra. Másfelől ez azt is jelenti, hogy a tandíjas iskolák ugyanúgy megkapnák ezeket az összegeket, miáltal az oktatási intézmények közötti különbség nőne.

Ungár Klára szerint az MDF vitairatából az derül ki, hogy "az 1998-2002-ig terjedő időszakhoz a pártnak semmi köze sincsen", holott Dávid Ibolya, az MDF elnöke volt abban az időszakban az igazságügyi miniszter.

A SZEMA elnökségi tagja az MDF azon álláspontjával is vitatkozott, miszerint "az emberi méltóság a végzett munka által jár", a párt véleménye szerint viszont alanyi jogon, amit még az Alkotmány is alátámaszt. A SZEMA véleménye ezen kívül is több ponton eltér az MDF-étől, így visszautasítja "a járulékok fixesítését, a magánbiztosítók bevonását az egészségügybe, a nyugdíjasok visszatérítés nélküli bevonását az egészségügy finanszírozásába, a nyugdíjrendszer rövid távú megváltoztatását, a Bokros-féle tandíjmodellt és az ügyészség kormány alá helyezését" - mutatott rá.

Ungár Klára a Jobbik választási programjából kiemelt néhány, általa ostobaságnak mondott pontot, mint például
"vidékfelfogását", mert ezzel kapcsolatban nem beszélnek vidéki városokról; az államadósság-fizetés megtagadásának szándékát; a lakáshitel-kedvezmények bővítését; a személyi jövedelemadó progresszivitásának növelését, vagyis a felső kulcs felemelését.

Ugyanígy vitatta a Jobbiknak azt a véleményét, miszerint a multinacionális cégek annyi munkahelyet szüntettek meg, amennyit létrehoztak, valamint nem tartotta jó ötletnek azt sem, hogy úgynevezett szülőtámogatási életjáradékot vezessenek be nyugdíj helyett. Abszurdnak nevezte azt a Jobbik-féle elképzelést, hogy önellátó börtönöket kell létrehozni, azt, hogy a régió fogalmát eltöröljék - ezzel ugyanis megszűnne az uniós források lehívásának lehetősége -, valamint a TV2 és az RTL Klub betiltását.