Paulina
20 °C
35 °C

Válasszon magának kis pártot!

2010.02.10. 10:47
Mielőtt meggondolatlanul egy nagy pártnak adná a kopogtatócéduláját, gondolja végig, nem szeretné-e inkább valamelyik sokkal szórakoztatóbb kis pártot helyzetbe hozni. Választhatná a katicabogarakkal kampányoló vállalkozókat, a minden gyilkost kivégezni óhajtó sms-demokratákat, a bányanyitó kommunistákat, az új atomerőműben gondolkodó szocdemeket, esetleg a milliárdos vámcsaló által ígért nemzeti felemelkedést. Vagy a megunhatatlan Torgyán Józsefet.

Az április országgyűlési választásokra eddig 28 szervezet vetette magát nyilvántartásba. Az Országos Választási Bizottság listáján a komoly múlttal rendelkező fontos pártok és az ismertebb feltörekvők mellett jónéhány, mára jelentőségét vesztett, valamint számos kisebb, bizonytalan hátterű és támogatottságú szervezet található.

A jelenlegi parlamenti pártok közül már az összes nyilvántartásba vetette magát az OVB-nél. A Fidesz, az MSZP, és az MDF mellett külön regisztrálta magát a Fidesszel közös listán induló KDNP és az MDF-fel összebútorozó SZDSZ is.

Az aktuális pártszimpátia-felmérések alapján biztosan bejut az Országgyűlésbe  a Jobbik, így a MIÉP 2002-es fiaskója óta először alkothat parlamenti frakciót nemzeti-radikális párt Magyarországon. Sokkal kérdésesebb, hogy a január végén egy százalék körüli támogatottsággal bíró rendszerkritikus-ökoszociális Lehet Más a Politikának sikerül-e összeszednie az országos lista állításához szükséges kopogtatócédulákat.

A Szepessy Zsolt polgármester számára készített szociális kártyán utaltatná át az országgyűlési képviselőknek a fizetést a SZEMA
A Szepessy Zsolt polgármester számára készített szociális kártyán utaltatná át az országgyűlési képviselőknek a fizetést a SZEMA

A SZEMA-nak nincs pénze

A Szabad Emberek Magyarországért még nem kérte nyilvántartásba vételét az OVB-től. A baloldali liberális pártnak ugyanis, amint az a honlapon olvasható, az igéretek ellenére még nem sikerült elég pénzt szereznie az induláshoz, ezért egyelőre lebegtetik hogy indulnak-e a választáson, és minden szimpatizánstól tízezer forintot kérnek.

Nem jutnak be a parlamentbe, de az ismertebb tömörülései közé tartoznak a korábbi parlamenti pártok, így a Magyar Igazság és Élet Pártja valamint az FKGP is. Az 1998-2002 között országgyűlési frakcióval bíró  MIÉP a 2006-os választáson még együtt indult a Jobbikkal, azóta azonban Csurkáék fokozatosan észrevehetetlenné szürkültek Vonáék árnyékában. A frusztráció jelének tűnik, hogy a párt honlapján "a nap kérdése" a Jobbik EP-kampányának forrását firtatja.

Kisgazda pártok

A Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt hosszú ideig fontos, az első világháború előttre visszanyúló történelmi gyökerekkel bíró párt volt. Az FKGP 1990-94 és 1998-2002 között is tagja volt a kormánykoalíciónak, ám részben Orbánék szalámitaktikájának, részben Torgyán József pártelnök sajátos politikai felfogásának köszönhetően a párt előbb a parlamentből, majd a politikai közéletből is kikopott. Az FKGP azóta némi pereskedés árán megszabadult Torgyántól, de korábbi vidéki támogatottságát nem sikerült visszaszereznie.

A választóknak mégsem kell nélkülözniük Torgyán József politikai örökségét, azt a Torgyán-Kisgazda Koalíció ápolja tovább. A pártprogramot értékelő gondolatok között a politikai sorvezetőt keresők például azt olvashatják, hogy "Mária országának tiszta hitvilágát az olajszőkítők, milliárdokat sikkasztó brókerek és postabanki machinátorok, autópályatolvajok rablóerkölcsei váltották fel."

Torgyán kampánynyitója
Torgyán kampánynyitója

Torgyánéknak az FKGP mellett a Történelmi Szövetség, Kisgazdák-Szociáldemokraták Párt kettősével kell megküzdeniük a kisgazdaszimpatizáns választók kegyeiért. A feladat annál is inkább nehéznek ígérkezik, mert a szövetség honlapján olvasható féloldalas, "Két pogány közt egy hazáért" felcímű pártprogram mindazon állampolgárokat tömörítené, akik "félelemtől és nélkülözéstől mentesen, törvényeinket, a nemzeti hagyományainkat és a magántulajdon elveit tiszteletben tartva kívánnak élni."

Szocdem verziók

A kisgazdákéhoz hasonló másik, jelentős történelmi hagyományokkal bíró pártcsoport a szociáldemokratáké. Szociáldemokrata pártból a már említett Történelmi Szövetség közelebbről beazonosíthatatlan szocdem komponensét leszámítva három is található az OVB listáján. A "történelmi" Szociáldemokrata Párt célkitűzéseiről az elnök újévi leveléből lehet tájékozódni. A széles választói tömegek megszólítása jegyében az SZDP a teljes foglalkoztatás elősegítése és a határőrség visszaállítása mellett egyszerre segítené az alternatív energiaforrások terjedését és építene egy új atomerőművet.

A másik szocdem szereplő a Magyarországi Szociáldemokrata Párt, az élén a milliárdos ipari vállalkozó Kapolyi Lászlóval. A párt a jelek szerint egyelőre nem rukkol ki újdonsággal 2010-re: honlapján egy 2008-as programtervezet (Összefogás egy élhetőbb jövőért) és egy 2003-as program (Emberközpontú modernizáció) olvasható csak. A Kapolyi-féle MSZDP talányos párt, sohasem lehetett tudni, csak a szocialistákat segítő és kormányzásukból így-úgy profitáló fantomszervezetről, vagy szimplán életképtelen, és ezért rendre az MSZP mögé bújó csoportocskáról van-e szó.

A Szabadság hídon tiltakozott tavaly Benke Gábor, az Új Szociáldemokrata Néppárt elnöke, mert nem kapott kihallgatást Sólyom Lászlótól
A Szabadság hídon tiltakozott tavaly Benke Gábor, az Új Szociáldemokrata Néppárt elnöke, mert nem kapott kihallgatást Sólyom Lászlótól

"Kőbányai születésű vagyok, akik nem tudják, ez Budapest 10. kerületét takarja. Már a nevében is benne van az a szó, hogy bánya, ami sejteti, hogy nem a Rózsadombhoz, az elithez tartozik" - írja magáról "őszintén" a magyar szociáldemokrácia nagyjai, így Peyer Károly és Kéthly Anna örökségéért küzdő harmadik erő, az Új Szociáldemokrata Néppárt alapító elnöke, Benke Gábor. Az USZNP elnökét az is feljogosítja a szocdem örökségre, hogy gyerekkorából emlékszik azokra a munkásokra akik nagyon sokat meséltek neki "az életről, a megélt és átélt dolgaikról". Ismerte a problémáikat, bajaikat. "Hallottam, hogy mik az álmaik, vágyaik, egyszóval mindent."

"Teljes erőmmel azon leszek, hogy egy gyerekkori célomat és ígéretemet valóra váltsam, miszerint azt akarom, hogy a népem büszke legyen és felnézzen rám" - vall a céljáról meghökkentően őszintén a pártelnök.

Zöld lehetőségek

Az LMP mellett az indulók között még két párt képviseli a zöld gondolatot. Az egyik a Zöldek Pártja, amiről azon kívül, hogy az OVB nyilvántartásba vette és hogy 2002-ben váltak ki a Zöld Demokraták nevű szervezetből, az égvilágon semmit nem lehet tudni. A másik a Zöld Demokraták-Zöld Baloldal-Zöldek Szövetsége csoportosulás, élén a nyáron ügynökgyanúba keveredett Droppa Györggyel. A ZB júniusi EP-listáját Tamás Gáspár Miklós filozófus vezette volna, de nem sikerült megfelelni a formai előírásoknak.

Robert Benyo, a szlovákiai Zöld Párt és Droppa György, a Zöld Demokraták elnöke a Mária Valéria hídon
Robert Benyo, a szlovákiai Zöld Párt és Droppa György, a Zöld Demokraták elnöke a Mária Valéria hídon

2010-zel kapcsolatban egyik szervezet honlapján sem olvasható érdemi információ. A Zöldek Szövetsége honlapján pontokba foglalt program szerint azonban "természeti (mezőgazdasági) kincseinkre, a szakértelemre, kreativitásra, és munkaszeretetre valamint az összefogásra és az együttdolgozásra" kell építenünk.

Romákat a parlamentbe!

A kisebbségek képviseletét több párt is zászlajára tűzte. A legismertebb a Kolompár Orbán OCÖ-elnök vezette MCF-Roma Összefogás Párt. A nyári EP-választáson a gárdaveszéllyel és a fenyegetettség erősödésével kampányoló párt vonzerejét nem növeli, hogy vezetője ellen jelenleg három büntetőeljárás is zajlik. Riválisa, a Magyarországi Kisebbségek Pártja vezetője, Száva Vince júniusban arról beszélt, hogy szervezetét tömegpárttá kívánja fejleszteni, ez azonban akkor nem sikerült, és most sem látszik rá nagy esély: a szervezetnek nincs programja, listája, és a honlapja sem frissült vagy fél éve. A Liberális Roma Unió Pártról viszont sajnos semmit nem lehet tudni.

Száva Vince, a Magyarországi Kisebbségek Pártjának országos elnöke
Száva Vince, a Magyarországi Kisebbségek Pártjának országos elnöke

Munkát, rendet, kenyeret!

Nem úgy például az Összefogás Pártról, amelynek honlapján a Hitvallás szekcióban talányos pontok hirdetik a stratégiai alapokat. "Garantáljuk a politikai, etnikai, származási és vallási egyenlőségbe vetett hitet" - teszi le a garast a szociális segélyt közmunkához kötő monoki polgármester, Szepessy Zsolt vezette ÖP. Különös ígéreteik között szerepel, hogy "megoldjuk – az oktatás és a gazdaság fejlesztése révén – az egyén felelősségére alapuló érvényesülési lehetőséget." Az ÖP emellett kész megszervezni "az emberek mindennapjainak, a magántulajdonnak és a köztulajdonnak a védelmét", és "az egyének önvédelmi jogainak szélesebb gyakorlását" is biztosítaná.

Igazi kuriózum a Munkáspártból - feltehetőleg a szavazók pontosabb orientálása végett - nemrég Magyar Kommunista Munkáspárttá átnevezett kommunista alternatíva. Gyűjteni! Gyűjteni! Gyűjteni! - szólítanak fel a lenini örökség előtt tisztelegve a Thürmer Gyula örökös elnök vezette kommunisták a kopogtatócédulák gyűjtésére. A honlap látogatóinak ("Közkivánatra!") szovjet filmévaddal és orosz nyelvű verzióval is kedveskedő MKMP érdekes módon az SZDP-hez hasonló energiapolitikát hirdet: újranyitnák a kiaknázható bányákat, de előnyben részesítenék az alternatív energiaforrások felhasználását.

Sajnos semmilyen információ nem áll rendelkezésre a Demokrata Unió és az Igazi Demokraták Klubja nevű szervezetekről. Nem úgy a Magyar Republikánus Politikai Pártról, melyet az Amerikából hazatelepült Szigeti Sándor alapított. AZ MRPP a napokban hozta nyilvánosságra a Szent Korona Tanon alapuló új, az USA közjogi rendszerére emlékeztető alkotmánytervezetét (pdf), amiben az államok szerepét (a magyar szenátusba két-két szenátort választó) megyék töltenék be.

Hit, reményt, szeretet!

Hatalmas lehetőségek kapujában áll a képviselői költségtérítésről népszavazást kezdeményező Seres Mária vezette Civil Mozgalom. Az elitellenes, bázisdemokrata párt (főleg a versenytársakhoz képest) meglepően tartalmas honlappal és kidolgozott programmal rendelkezik. Az erkölcsi megújulás alapját Sereséknél a hit jelenti, de persze nem mindegy hogy milyen: "Minden olyan vallás fontos mely olyan erkölcsi, etikai, életfelfogásbeli tanításokat közöl mely társadalmunk jobbítását, a jelenlegi kifacsarodott értékrend felülírását preferálja, és értéket közvetít. Nem megengedhető viszont olyan egyház támogatása mely irreális fanatizmussal, megtévesztéssel, tagjaikról megszerzett információkkal visszaélve, hívőik kizsákmányolásával valósítja meg üzleti terveit" igazítja el a morális útvesztőben potenciális szavazóit a CM.

Seres Mária, a Civil Mozgalom képviselőjelölt társai között a mozgalom kampányindító demonstrációján
Seres Mária, a Civil Mozgalom képviselőjelölt társai között a mozgalom kampányindító demonstrációján

"A katicabogarak nagyon jó, természetes rovarirtók. Kedvenc eledelük között ott találhatjuk a levél-, moly- és pajzstetveket, atkákat. Már lárva korukban is igyekeznek hozzájárulni a fenti rovarok irtásához" - vallja a kis- és középvállalatok érdekeit képviselő Vállalkozók Szövetsége a Reformokért honlapjának vezető anyaga, és ezzel valóban csak mélységesen egyet lehet érteni.

A lista végén két egészen különleges politikai képződményt ajánlunk a választók figyelmébe. A Magyarok Egymásért Szövetsége elnöke Földesi-Szabó László volt rendőrtiszt, akit az ügyészség az Egymásért Egy-Másért Alapítvány vezetőjeként milliárdos vám- és adócsalással vádol. A MESZ 195 oldalas programjából Földesi-Szabó teljesítménye előtt meghajolva a harmonikus társadalomra vonatkozó hitvallásból idézünk: "A nemzet felemelkedését segítően, a felbecsülhetetlen magyar szellemi alkotóerő, a mérhetetlen sok tehetség, alkotás, találmány Magyarországon tartása: erkölcsi, társadalmi, anyagi elismerés mellett, profitálva ezekből."

Senki sem vádolhatja majd szószegéssel a nevével összhangban közvetlen részvételi demokráciát hirdető SMS Demokrata Pártot, amikor kormányra kerülve bevallottan "megdöbbentően brutális" lépéseket tesz majd a közbiztonság javítása érdekében. Az sms-demokraták tervei közt szerepel többek közt, hogy a "társadalmi együttélésre képteleneket elkülönítő táborokba zárjuk. A gyilkosokat megöljük. A bűnakadémiaként üzemelő börtönöket átnevelő táborokká alakítjuk, ahol a bűnözőknek elvesszük a kedvét minden további jogsértéstől." Emellett azt is kilátásba helyezték, hogy az "agresszív tahókat" kizárják minden támogatásból, továbbá kiirtják a parlagfüvet, és "csökkentjük a bürokráciát úgy, hogy az ne növekedjen."