Választási csalással vádolják az LMP-s Schiffer Andrást

2010.03.18. 14:29
Csütörtök délután két LMP-s képviselőjelölt ügyét tárgyalja a Fővárosi Választási Bizottság. Az egyik ügy Schiffer Andrást, az LMP listavezető képviselőjelöltjét támadó állampolgári bejelentésből indul ki, a másik pedig a párt egyik óbudai jelöltjének nyilvántartási vételének elutasításával kapcsolatos.

A Schiffer Andrást támadó, az Indexnek is eljuttatott beadvány szerint egy M.J. monogramú bejelentő azt állítja, hogy nevelt fiának lakásán sok tucat olyan ajánlószelvényt látott, amelyek mellett az értesítő cédulák is a borítékban voltak és nem voltak aláírva.

A bejelentő azt írja, hogy nagy kupacban látott olyan szelvényeket, amelyek teteje nem volt kitöltve, csak az adatok alul, és az ajánlott jelöltnél Schiffer András neve szerepelt. A fiú lakásában nemcsak az ötödik kerületből származó értesítő szelvényeket, hanem különböző zacskókban Budapest más kerületeiből, és vidékről valókat is látott, valamint olyanokat is, amelyek Földi Áron, nagykőrösi LMP-s képviselőjelölt nevére voltak kitöltve. Ő az, akit korábban a Jobbik választási csalással vádolt, de végül az első körben elutasított 130 ajánlószelvénye közül végül 124-et érvényesnek mondott ki a Pest Megyei Területi Választási Bizottság.

Az M.J.-féle beadvány szerint a lakásban LMP-s ajánlószelvény-kitöltő részleg működött, amit azért fedett fel a Fővárosi Választási Bizottság és a rendőrség előtt, mert féltette fiát. Tafferner Éva, a BRFK szóvivője kérdésünkre azt mondta, a rendőrség vizsgálja a bejelentést, hamarosan eldöntik, hogy nyomoznak-e az ügyben.

A bejelentő levelében arra kérte a választási bizottságot, hogy tüzetesen vizsgálják újra Schiffer András ajánlószelvényeit, és azt írja, egyértelmű volt a lakásban látott cetlik alapján, hogy az LMP-s jelöltek a cédulák nagy részét más pártoktól kapták biankóban.

A Budapest portál információi szerint a Fővárosi Választási Bizottság csütörtök délután fél ötkor két LMP-s képviselő, Schiffer András és az óbudai 3-as körzet LMP-jelöltje, Szabó Tímea ügyében ülésezik.

„A Schiffer Andrást nyilvántartásba vevő határozatot támadó beadványt és Szabó Tímea nyilvántartásba vételével kapcsolatos elutasító döntés elleni fellebbezést is tárgyalja a bizottság a mai ülésen, és feltehetően döntést is hoznak majd” – tájékoztatott Dr. Barta Levente, a választási iroda munkatársa.

A Választás.hu adatai szerint Schiffer Andrást és Szabó Tímeát is már jelöltként nyilvántartásba vette az OVB. Barta Levente azt mondta, Schiffer András esetében a Fővárosi Választási Bizottság ezt a határozatot helyben hagyhatja, és meg is változtathatja. Szabó Tímea a korábbi elutasítása miatt fellebbezett, az ő nyilvántartásba vételét a bizottság nem törölheti. Szabó Tímea cédulái közül 145-öt korábban visszadobtak, de a jelölt a leadási határidő előtt további 107 jóváhagyott ajánlószelvényt leadott, így regisztrálták az induló jelöltek között.

Schiffer András aljas rágalomnak nevezte a beadványt, az ötvenes évek névtelen feljelentéseihez hasonlította. "Az egyik legkisebb választókörzetben indultam, gyerekkorom óta itt élek, így nagyon sok mindenkit ismerek az ajánlóim közül. A szelvények nagy részét több hét alatt saját magam szedtem össze, átnéztem minden cédulát a leadás előtt. Maximum 4-5 volt közte azonos kézírással, amit egy családból tölthettek ki" - mondta az Indexnek. A politikus üdvözli, hogy a rendőrség is vizsgálja a beadványt, mert szerinte így kiderülhet, hogy rágalomról van szó.

Szabó Tímea későbbre ígért nyilatkozatot.