Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Választási csalással vádolják az LMP-s Schiffer Andrást

2010.03.18. 14:29
Csütörtök délután két LMP-s képviselőjelölt ügyét tárgyalja a Fővárosi Választási Bizottság. Az egyik ügy Schiffer Andrást, az LMP listavezető képviselőjelöltjét támadó állampolgári bejelentésből indul ki, a másik pedig a párt egyik óbudai jelöltjének nyilvántartási vételének elutasításával kapcsolatos.

A Schiffer Andrást támadó, az Indexnek is eljuttatott beadvány szerint egy M.J. monogramú bejelentő azt állítja, hogy nevelt fiának lakásán sok tucat olyan ajánlószelvényt látott, amelyek mellett az értesítő cédulák is a borítékban voltak és nem voltak aláírva.

A bejelentő azt írja, hogy nagy kupacban látott olyan szelvényeket, amelyek teteje nem volt kitöltve, csak az adatok alul, és az ajánlott jelöltnél Schiffer András neve szerepelt. A fiú lakásában nemcsak az ötödik kerületből származó értesítő szelvényeket, hanem különböző zacskókban Budapest más kerületeiből, és vidékről valókat is látott, valamint olyanokat is, amelyek Földi Áron, nagykőrösi LMP-s képviselőjelölt nevére voltak kitöltve. Ő az, akit korábban a Jobbik választási csalással vádolt, de végül az első körben elutasított 130 ajánlószelvénye közül végül 124-et érvényesnek mondott ki a Pest Megyei Területi Választási Bizottság.

Az M.J.-féle beadvány szerint a lakásban LMP-s ajánlószelvény-kitöltő részleg működött, amit azért fedett fel a Fővárosi Választási Bizottság és a rendőrség előtt, mert féltette fiát. Tafferner Éva, a BRFK szóvivője kérdésünkre azt mondta, a rendőrség vizsgálja a bejelentést, hamarosan eldöntik, hogy nyomoznak-e az ügyben.

A bejelentő levelében arra kérte a választási bizottságot, hogy tüzetesen vizsgálják újra Schiffer András ajánlószelvényeit, és azt írja, egyértelmű volt a lakásban látott cetlik alapján, hogy az LMP-s jelöltek a cédulák nagy részét más pártoktól kapták biankóban.

A Budapest portál információi szerint a Fővárosi Választási Bizottság csütörtök délután fél ötkor két LMP-s képviselő, Schiffer András és az óbudai 3-as körzet LMP-jelöltje, Szabó Tímea ügyében ülésezik.

„A Schiffer Andrást nyilvántartásba vevő határozatot támadó beadványt és Szabó Tímea nyilvántartásba vételével kapcsolatos elutasító döntés elleni fellebbezést is tárgyalja a bizottság a mai ülésen, és feltehetően döntést is hoznak majd” – tájékoztatott Dr. Barta Levente, a választási iroda munkatársa.

A Választás.hu adatai szerint Schiffer Andrást és Szabó Tímeát is már jelöltként nyilvántartásba vette az OVB. Barta Levente azt mondta, Schiffer András esetében a Fővárosi Választási Bizottság ezt a határozatot helyben hagyhatja, és meg is változtathatja. Szabó Tímea a korábbi elutasítása miatt fellebbezett, az ő nyilvántartásba vételét a bizottság nem törölheti. Szabó Tímea cédulái közül 145-öt korábban visszadobtak, de a jelölt a leadási határidő előtt további 107 jóváhagyott ajánlószelvényt leadott, így regisztrálták az induló jelöltek között.

Schiffer András aljas rágalomnak nevezte a beadványt, az ötvenes évek névtelen feljelentéseihez hasonlította. "Az egyik legkisebb választókörzetben indultam, gyerekkorom óta itt élek, így nagyon sok mindenkit ismerek az ajánlóim közül. A szelvények nagy részét több hét alatt saját magam szedtem össze, átnéztem minden cédulát a leadás előtt. Maximum 4-5 volt közte azonos kézírással, amit egy családból tölthettek ki" - mondta az Indexnek. A politikus üdvözli, hogy a rendőrség is vizsgálja a beadványt, mert szerinte így kiderülhet, hogy rágalomról van szó.

Szabó Tímea későbbre ígért nyilatkozatot.