Választási gyűlést bejelentés nélkül is lehet tartani

2010.03.02. 06:14
Szabadon, előzetes bejelentés nélkül gyülekezhetnek a választópolgárok a választási nagygyűléseken. Lőfegyvert, robbanószert, élet kioltására alkalmas egyéb eszközt most sem hordhatnak maguknál. A szervezők, bár nem muszáj, mégis jobban teszik, ha szólnak a rendőröknek, mert ők csak akkor tudnak segíteni, ha tudnak az eseményről.

Bejelentés nélkül is lehet utcai demonstrációkat tartani a választási kampány időszakában, amennyiben azok választási gyűlések. Ezeket nem kell előzetesen bejelenteni a rendőrségnek, viszont a rend fenntartásáról gondoskodnia kell a szervezőknek. A rend fenntartása érdekében a szervező "felhívást" intézhet a résztvevőkhöz és intézkedhet is. Aki a felhívásnak nem tesz eleget szabálysértést, aki az intézkedésnek áll ellen, bűncselekményt követ el, írja választási összefoglalójában az Országos Rendőr-főkapitányság.

A választási gyűlések a választási eljárásról szóló törvény szerint nyilvános események, amelyek azonban nem tartoznak a gyülekezési jog hatálya alá.

A rendezvény addig minősül választási gyűlésnek, amíg azt a szervező befejezettnek nem nyilvánítja. Amennyiben a szervező a gyűlést lezárja, de a résztvevők továbbra is a helyszínen maradnak, azt már a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvénynek kell tekinteni, ami jogszerűen csak előzetes bejelentés esetén tartható.

A választási gyűléseken az állampolgárok szabadon megjelenhetnek, azonban nem tarthatnak maguknál lőfegyvert, robbanóanyagot, vagy más, az élet kioltására vagy testi sértés okozására alkalmas eszközt.

A rendőrségi bejelentési kötelezettség hiánya nem jelenti azt, hogy a választási gyűlés szervezőjének ne kéne közterület-foglalási engedélyt kérnie az illetékes önkormányzattól, ha pedig közúton akar rendezvényt tartani, ahhoz a közút kezelőjének hozzájárulása kell.

Az Országos Rendőr-főkapitányság tanácsai szerint a választási gyűlések szervezőinek a bejelentési kötelezettség hiányában is érdemes tájékoztatniuk a választási gyűlésről a rendőrséget, mert a rendőrök csak olyan események biztosításában tudnak segíteni, amelyekről tudnak.