Jónás, Renátó
4 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Válaszút elé állítják az álláshalmozókat

2010.04.28. 17:05
Az MSZP fővárosi vezetése felhatalmazást kért a keddi budapesti párttanácstól, hogy szigoríthasson a Fővárosi Közgyűlésbe kerülő szocialista képviselők összeférhetetlenségi szabályain.

Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke elmondta, úgy alakítanák át a szabályozást, hogy a fővárosi képviselőknek - ha több tisztséget is betöltenek - választaniuk kelljen a közgyűlési munka, a polgármesteri vagy az alpolgármesteri pozíciók, illetve az országgyűlési képviselőség között.

Az MSZP fővárosi elnöke a kezdeményezést azzal indokolta, hogy ma amikor az MSZP-nek az építkezés a legfontosabb feladata, akkor a feladatokat szétosztani kell, nem pedig koncentrálni.

Az új szabályozás néhány héten belül elkészülhet, a fővárosi jelölteknek pedig várhatóan alá kell írniuk majd egy nyilatkozatot, amelyben elfogadják ezt a feltételt.

A fővárosi közgyűlési listát február 26-án fogadta el a fővárosi küldöttértekezlet.

Az MSZP-nek jelenleg 24 képviselője van a Fővárosi Közgyűlésben. Az új, belső MSZP-s összeférhetetlenségi szabály biztosan érinti a fővárosi listát vezető Horváth Csabát - akit ha főpolgármesterré választanának, az a törvények szerint nem lenne összeférhetetlen az országgyűlési képviselői tisztséggel - és a második helyen álló Steiner Pált, mert mindketten bejutottak most a parlamentbe.

A MSZP közgyűlési listájának első húsz helyén rajtuk kívül egy parlamenti képviselő van, Molnár Zsolt a huszadik helyen, így nála nagy valószínűséggel nem lesz ütközés.

A budapesti csapatban lényegében konszenzus volt a szűkösebb pozíciószerzési lehetőségek miatt az átfedések megszünetéséről. Az Indexnek nyilatkozó egyik fővárosi politikus szeint ebbe Horváth és Steiner is belement.

A szigorítás a fővárosi képviselői és a kerületi önkormányzati vezetői vonalon további hat budapesti MSZP-st érint. A polgármesterek közül válaszút elé kerül Molnár Gyula XI., Gajda Péter XIX., Szabados Ákos XX. kerületi vezető, az alpolgármesterek közül pedig Trippon Norbert a IV., Szaniszló Sándor a XVIII., és Bánsághi Tamás a IX. kerületben.