Pandora, Gabriella
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Veres most már úgy emlékszik, saját zsebből utazott

2010.02.23. 07:33 Módosítva: 2010.02.23. 13:43
Makaóra saját zsebből utazott, mongóliai útja pedig "fontos államérdeket" szolgált, állítja legújabban Veres János. A titkárságvezetőjével utazgató, keleti kapcsolatokért felelős kormánybiztos arról már nem akart beszámolni, hogy pontosan mit is csinált. Fellendülhet-e a mongóliai lepkevadászipar?

Miután Veres János elsőre még azt is letagadta, hogy Makaón járt volna, hétfőn már úgy emlékezett, hogy saját zsebből fizette makaói kiruccanását titkárságvezetőjével, Dobolyi Alexandrával. A keleti kapcsolatokért felelős kormánybiztos hétfőn irodájában fogadta a botrányt kirobbantó Blikk munkatársát, és ott mondta, hogy saját maga fizetett az útért.

Arra azonban nem adott magyarázatott, hogy elsőre miért tagadta le az utazást, és hogy titkárságvezetője miért hazudta még hétfőn is azt, hogy Veres utazását az MSZP fizette - hiszen annak bevallása, hogy saját pénzen utazgat, nyilvánvalóan eleve tompította volna a botrány élét.

Dobolyi Alexandra már a botrány kirobbanásakor is azt állította, hogy az ő útját az európai szocialisták (PES) finanszírozta, míg Veresét az MSZP. Ezt azonban mind a PES, mind az MSZP tagadta.

Veres a Blikk érdeklődésére nem kívánt nyilatkozni a makaói út részleteiről, arra hivatkozván, hogy azt saját zsebéből fizette, így kvázi magánútnak minősül. Állítása szerint beosztottjával két hivatalos úton vett részt.

A mongóliai utazásról azt állította, hogy azon nem kettesben voltak, más minisztériumi alkalmazottak is elkísérték őket. Állítása szerint az út "fontos államérdeket" szolgált, de nem árulta el, hogy mit.

Magyarország és Mongólia között ugyan valóban léteznek gazdasági kapcsolatok, de intenzívnek semmi esetre sem nevezhetőek. A Blikk szombati cikke szerint összesen négy magyar vállalkozás, köztük egy, lepkegyűjtőknek szakmai programokat szervező cég működik.

Mivel Veres hallgat, nem tudni, hogy esetleg a jövőben fellendülhetnek-e a magyar-mongol üzleti kapcsolatok, és ha igen, akkor az a lepkevadászaton kívül milyen területeket érinthet.

A Magyar Köztársaság érdekében

Az ügyben nem indítanak vizsgálatot, mert Molnár Csaba kancelláriaminiszter szerint Veres János "semmiféle makaói úton nem járt a MeH-pénzéből", ilyen utat nem rendeltek el, nem engedélyeztek, nem adtak hozzá közpénzt.

Veres János fehéroroszországi és mongóliai útjával kapcsolatban Molnár Csaba hangsúlyozta: oda a kormánybiztos a Magyar Köztársaság érdekében utazott, egy gazdasági vegyesbizottsági ülésen vett részt.

Emlékeztetett arra, hogy - a nemzetközi gazdasági kapcsolatokra vonatkozó egyezmények értelmében - évente két ülést tartanak a vegyesbizottságok, egyet az adott országban, egyet pedig Magyarországon. Mint mondta, ilyen delegációt vezetett Veres János Fehéroroszországba. Ilyen bizottságok az Orbán-kormány alatt is működtek, "ez ügyben nincsen semmiféle botrány" - közölte a miniszter.