Visszajöhetnek-e Orbán Viktor miniszterei?

2010.03.25. 09:43
Lassan nyolc éve, hogy véget ért az Orbán-éra. Ki emlékszik már Vonza Andrásra és Ligetvári Ferencre, a 2002 előtti kormányzat két figurájára? Az Index elővette a teljes 28 fős kormánynévsort, és egyenként beárazta az egykori miniszterek jelenlegi esélyeit.

Mikola István

mikola

Korábbi pozíció: egészségügyi miniszter (2000–2002)

Jelenlegi pozíció: fideszes országgyűlési képviselő

Pártháttér: pártonkívüli

Mi történt vele? Miniszteri megbízatása idején képviselt privatizációpárti hozzáállása már az első kórháztörvény elfogadásakor megváltozott. A kormányváltás után másokkal együtt hevesen bírálta a kormány által benyújtott – és alkotmányossági hibák miatt megbukott – második kórháztörvényt, valamint a kormány későbbi privatizációs politikáját. A 2006-os országgyűlési választás előtt meglepetésre Orbán Viktor őt jelölte az újonnan kialakítandó miniszterelnök-helyettesi posztra. Szinglihordákról tett kijelentése a kövéri köteles beszédhez hasonló károkat okozott a Fidesznek. Ezek az elszólások a mostani kampányban is érzékeltetik hatásukat, jelentős szerepük van abban, hogy a Fidesz rendkívüli szigorral és óvatossággal kezeli a képviselőjelöltek nyilatkozatait. 2006-ban pártja Fejér megyei listájának éléről jutott be az Országgyűlésbe. Az egészségügyi bizottság alelnöke.

Mekkora esélye van a visszatérésre? 10%

A 2006-os választási bukás szimbóluma lett, és egészségügyi üzletei miatt kikerült az Orbán-kedvencek köréből. Biztos, hogy nem lesz kormánytag.

Turi-Kovács Béla

turikovacs

Korábbi pozíció: környezetvédelmi miniszter (2000–2002)

Jelenlegi pozíció: fideszes országgyűlési képviselő

Pártháttér: FKGP, Fidesz

Mi történt vele? Környezetvédelmi minisztersége alatt felőrlődő FKgP-t a Fideszre cseréli. 2001-es kizárása után megalapítja a Kisgazda Polgári Egyesületet, amely a Polgári Párt szövetségese lesz. 2002-ben és 2006-ban is a Fidesz országos listájáról jut be a parlamentbe, a kisgazdáknál már megszokott frakcióvezető helyettesi székben ül már nyolc éve. A környezetvédelmi bizottságnak egy cikluson át elnöke, 2009 óta az alelnöke.

Mekkora esélye van a visszatérésre? 10%

Deutsch Tamás

14

Korábbi pozíció: ifjúsági és sportminiszter(1998–2002)

Jelenlegi pozíció: európai parlamenti képviselő

Pártháttér: Fidesz

Mi történt vele? Deutsch 2002-ben  frakcióvezető-helyettese lett az ellenzékbe szorult Fidesz-frakciónak. Miután Szájer József elment Brüsszelbe az Európai parlamenti képviselőnek, ő lett a parlament alelnöke, és az is maradt a 2006-os választásokig. Az Orbán-kormány miniszterei közül ő élte magánéletét leginkább a nyilvánosság előtt, és az elmúlt nyolc év kifejezetten mozgalmas periódus volt ezen a téren. 2004-ben elvált három gyermekének anyjától, egy évvel később elvette Für Lajos volt honvédelmi miniszter lányát, Für Ágnest, és felvette a Deutsch-Für nevet. A kapcsolat előbb az apóssal a Magyar Gárda miatt, majd a feleségével is végleg megromlott. Egy időre kipróbálta magát a helyi politikában, két évig az erzsébetvárosi önkormányzat képviselője is volt. A legutóbbi EP-választáson bekerült a brüsszeli testületbe, és azóta az európai színtéren képviseli a Fideszt.

Mekkora esélye van a visszatérésre? 5%

Stumpf István (53 éves)

stumpf

Korábbi pozíció: a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter (1998–2002)

Jelenlegi pozíció: a Századvég Alapítvány elnöke

Pártháttér: pártonkívüli

Mi történt vele azóta? Stumpf István politikai pályája a Fidesz 2002-es választási vereségével véget ért, nem lett még képviselőjelölt sem. Azóta máig a Századvég Alapítvány elnöke. 2004-ben tagja lett a Polgári kormányzás 2006 nevű testületnek, amely a Fidesz választási programját készítette elő, a mostani választási programhoz már nem volt köze. 2007-ben Orbán Viktort is bírálta: „Ha Orbán Viktor nem változtat, akkor a folyamatok el fognak menni mellette.” Belekeveredett az UD Zrt.-ügybe is, 2008 őszén Dávid Ibolya egy parlamenti felszólalásában arról beszélt, hogy Stumpf István megfigyeltette őt, és kreált bizonyítékoktól sem riadt vissza annak érdekében, hogy beavatkozzon az MDF életébe. Egy évvel később a bíróság nem jogerős ítéletében megállapította, hogy Dávid Ibolya ezt valótlanul állította.

Mekkora esélye van a visszatérésre? 0%

Chikán Attila

chikan

Korábbi pozíció: gazdasági miniszter (1998–1999)

Jelenlegi pozíció: A Budapesti Corvinus Egyetem tanára, a Versenyképesség-kutató Központ igazgatója

Pártháttér: pártonkívüli

Mi történt vele? 2000-ben a Közgazdasági egyetem rektorának választották, tisztségének lejárta után is az egyetem professzora maradt. Vizsgálta a Dunaferr-albizottság 2001-ben. Az Európai Unióhoz való csatlakozás előkészítésében szerepet játszó  Kommunikációs Közalapítvány kuratóriumának tagja 2002-ben, majd odaadóan kampányolt a csatlakozás mellett. 2003-ban a kolozsvári Bábes–Bolyai egyetem díszdoktorává avatták. 2004-ben tagja volt a Medgyessy Péter által létrehozott „nemzeti lobbitanács”-nak,  amely az uniós párbeszéd javításán dolgozott. 2006-ban a CEMI (Central European Management Intelligence) tagja, és a Budapesti Corvinus Egyetem Versenyképesség-kutató Központ (VKK) igazgatója. 2009-ben a Gyurcsány-csomag alternatíváját kidolgozó Reformszövetségben munkacsoport-vezető volt. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság társelnöke.

Mekkora esélye van a visszatérésre? 0%

Dávid Ibolya

SZT 9051

Korábbi pozíció: igazságügy-miniszter (1998–2002)

Jelenlegi pozíció: az MDF elnöke

Pártháttér: MDF

Mi történt vele? Az Orbán kormány egyetlen MDF-es, illetve nő tagja, aki – mint tudjuk – nem értett a focihoz, parlamenti alelnöki pozícióval vigasztalódott, valamint ő lett a folyamatosan osztódó  MDF-frakció frakcióvezető-helyettese. A 2004-es EP-választásokon a lista első helyéről jut Brüsszelbe, de helyét átengedi Olajos Péternek.Ez a döntés 2006-ban meg is hozza a gyümölcsét, a párt 1994 óta először önállóan jut be a parlamentbe. A sorozatos frakciószakadásokkal, kizárásokkal és bírósági ítéletekkel kísért MDF-sztori a 2008-as lehallgatási ügyben csúcsosodott ki, de még nem tudni hol a vége.

Mekkora esélye van a visszatérésre? 0%

Torgyán József

12

Korábbi pozíció: földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter (1998–2001)

Pártháttér: FKGP

Jelenlegi pozíció: a Torgyán-kisgazda koalíció elnöke

Mi történt vele? A 2000-es évek első  fele nem volt a legfényesebb korszaka a magyar országgyűlés egyik legkarakteresebb politikusának. Elvesztette a miniszteri bársonyszéket, politikai államtitkára, Szabadi Béla börtönbe került, az FKgP szétesett, és a chilei cseresznyeüzletből se lett semmi. Az összes FKgP botrányt nehéz összegyűjteni, de az eredmény az lett, hogy a kisgazdák végül egy százalékot sem szereztek 2002-ben.

2001 májusában botrányos közgyűlések, pártirodába való bezárkózás és a székház eladási ügy is hozzájárult Torgyán leváltásához a pártelnöki posztról. A mai napig nem őszülő kisgazda vezér politikai karrierje itt véget ért. Azóta is nyilatkozik, amikor csak lehet, mert beszélni még mindig szeret, és a véleménye is megvan mindenről. Ha politikai műsorokban nem is, a kereskedelmi televíziók szórakoztató programjaiban gyakori vendég, tagja volt például a rövid életű Buzera stábjának is. Idén újra aktivizálta magát, és a Torgyán–Kisgazda-Koalició vezetőjeként Csongrádban sikeresen gyűjtötte össze az ajánlószelvényeket.

Mekkora esélye van a visszatérésre? 0%

Boros Imre

boros imre

Korábbi pozíció: PHARE-program koordinációjáért felelős tárca nélküli miniszter 1998–2002, 2001-ben földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter is

Jelenlegi pozíció: független önkormányzati képviselő Zalalövőn, a T&T Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezelő Zrt. társtulajdonosa

Pártháttér: FKGP

Mi történt vele? Boros az MDF-frakció  tagjaként jutott be a 2002-es kormányváltás utáni országgyűlésbe. Még 2002 nyarán derült ki róla, hogy a rendszerváltás előtti utolsó években D008 álnéven a titkosszolgálat tisztjeként készített jelentéseket a III/II.-es ügyosztálynak. A volt PHARE miniszter eleinte tagadott, azonban szeptemberben – miután a Mécs bizottság is megerősíti az értesüléseket, és kiderül, hogy még nyugdíjat is kapott szolgálatai befejeztével – beismeri, hogy a dokumentumok valódiak. Kilép az MDF-frakcióból, és azzal védekezik, hogy zsarolás áldozata volt. A 2006-os választásokon Zala megyében indul a Fidesz képviselőjelöltje mellett. Bár bejut a második fordulóba, a parlamentbe nem kerül be. 2009-ben bejelentette, hogy indul a zalalövői polgármester-választáson, de aztán visszalépett a későbbi győztes javára. Idén azzal került be a hírekbe, hogy az egyik cég, amelyben társtulajdonos, megvásárolt egy kisebb bankot.

Mekkora esélye van a visszatérésre? 0%

(Dr. Boros Imre kérésére helyreigazítást közöltünk, amely szerint a hivatkozott dokumentumok hamisítványok. A helyreigazítás teljes szövege itt olvasható.)

Vonza András

vonza

Korábbi pozíció: földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter (2001–2002)

Jelenlegi pozíció: hatósági állatorvos Nagykállón

Pártháttér: FKGP

Mi történt vele? Torgyán József távozása után vállalta el a karizmatikus pártelnök posztját. A miniszterség miatt azonban ott kellett hagynia a Független Kisgazdapártot. A kormányváltás után Szabolcs-Szatmár-Bereg megye igazgató-főállatorvosa lett, majd 2003-tól hatósági állatorvos. Nagy karriert nem futott be a Fideszben, a 2006-os önkormányzati választásokon indult volna szülővárosában, Nagykállóban, de visszalépett.

Mekkora esélye van a visszatérésre? 0%