Visszaszereznék az ünneplés jogát

2010.03.15. 14:28
Az MSZP ügyes helyválasztásának köszönhetően tényleg tömegnek hatott az az ezernyi ember, aki összegyűlt a belváros egyik legkisebb terén, a Kammermayer Károly téren a szocialisták március 15-i megemlékezésén. A felszólalók, Horváth Csaba főpolgármester-jelölt és Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt a befogadás fontossága és a Fidesz–Jobbik-szövetség sulykolása mellett elismerték, hogy az MSZP követett el hibákat. Mesterházy hosszasan beszélt a korrupcióról, elismerve, hogy a pártba bekerültek olyanok is, akiket csak a zsákmányszerzés érdekelt.

Az MSZP az egyetlen reális választás azoknak, akik nem akarnak a jobboldalra szavazni, sulykolta az üzenetet az MSZP március 15-i megemlékezésén Mesterházy Attila, a párt miniszterelnök-jelöltje.

A szocialistáknak a helyszínen már csak a Demokraták márciusa néven emlegetett eseményén a kezdésre összegyűlt legalább ezer ember, köztük egy-kétszáz buszoztatott nyugdíjas is. A szocialisták elővigyázatosan a belváros egyik legkisebb terét választották, így már az ezres létszám is tömegnek hatott.

Az eredetileg három órára tervezett rendezvényt a Jobbikkal való ütközés miatt hozták előre két és fél órával. A taktika bevált, elvétve voltak csak ellenséges bekiabálások.

A program amúgy öt perc késéssel indult, de ezt Galkó Balázs behozta, amikor gyakorlatilag elhadarta a nemzeti dalt. A megemlékezés első felszólalója az MSZP főpolgármester-jelöltje, Horváth Csaba volt, aki 1848 sokszínűségére helyezte a hangsúlyt, és egy befogadó, „közösségi” fővárosról beszélt, az utóbbit nem kifejtve.

Horváth érdekes húzással beszédét a Fidesz választási szlogenje köré építette. „Itt az idő belátni, hogy nem vagyunk hibátlanok és tévedhetetlenek” – mondta például, hozzátéve, hogy az MSZP képes a tanulásra. Szerinte Budapestet meg kell védeni azoktól, akik „korlátozni akarják a szabad fejlődést”, illetve ezek „bakancsos szövetségeseitől” is.

A befogadás és a Fidesz–Jobbik-szövetség gondolatát Mesterházy Attila is átemelte inkább kampány-, mint ünnepi beszédet idéző szónoklatába. „Azért vagyunk itt, hogy visszavegyük az ünneplés, a nemzeti büszkeség jogát” – adott rögtön magyarázatot arra, hogy hosszú szünet után az idén miért tartott újra önálló megemlékezést a szocialista párt.

Bocsánatkérést követelt Orbán Viktortól, amiért évekkel ezelőtt egy tusnádfürdői szabadegyetemen azt mondta, hogy a baloldalba genetikailag kódolva van a nemzetre rontás. Szerinte ugyanis a baloldal már „ezerszer bizonyította hazaszeretetét”.

Beszéde következő szakaszában az elmúlt másfél-két év szocialista felszólalásait ismételgette a populizmus veszélyéről, a jobboldal programnélküliségéről és az ország fejlődéséről.

Aztán kiderült, hogy bár a Fidesznek nincs programja, a magyarok többsége már többször is elutasította a Fidesz programját. A Fidesz ezek szerint mégis létező programja Mesterházy értelmezésében a királyság és a Szent Korona-tan visszaállításáról és a hazaárulózásról szól, középkori lázálom, Orbán Viktor pedig tekintélyuralmi rendszer kiépítésén dolgozik.

„Egyenesen kell beszélnünk – váltott váratlanul önkritikusra. – Sokszor, sokat hibáztunk.” Legnagyobb hibaként a korrupcióval való késői szembenézést kiemelve. Elismerte, hogy „közénk kerülhettek olyanok is, akiket csak a zsákmányszerzés érdekelt”, ennek ellenére szerinte nem lehet a szocialista párt egészét korruptnak tekinteni. Orbán Viktort is megfedte, aki szerinte addig nem tud tenni a korrupció ellen, amíg be nem látja saját pártja korruptságát.

Beszédében pártját az egyetlen alternatívaként mutatta be, és arra kérte a szocialistáktól ódzkodó demokratákat, hogy a nemzet érdekében mégis szavazzanak az MSZP-re. „Éljen Magyarország, hajrá, demokraták!” –zárta Orbán Viktor jelszavának újabb parafrázisával.

A rendezvény a tervek szerint fél kettőre véget is ért, a szocialista hívek pillanatok alatt elhagyhatták a környéket, elkerülve a Jobbik rendezvényére érkezőket.