Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

"Zöldbankot" ígér a paneleknek Orbán Viktor

2010.02.08. 22:18
Ha a Fidesz kormányra kerül, egy "zöldbankot" hoz létre, amelynek az lesz a dolga, hogy finanszírozza a panel-felújítási programot és az átállást az energiatakarékos fűtésmódokra - jelentette be Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke a Hír TV Rájátszás című műsorában azt mondta, a már kidolgozott konstrukció úgy tenné lehetővé a panellakások felújítását és energiatakarékos fűtési üzemmódra való átállást, hogy az közben egyetlen fillérjébe sem kerülne az érintett lakóknak. Hozzátette, az még nem dőlt el, hogy a "zöldbank" teljesen önálló intézmény legyen, vagy a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) szakosított intézete. Ez attól függ, mit találnak majd az átadás-átvételkor az MFB kasszájában - jegyezte meg.

A Fidesz programjával kapcsolatos felvetésre Orbán Viktor közölte, a 2007-es Erős Magyarország című program komplett választási program, amelynek lényegében minden állítása megállja a helyét most, 2010-ben is.

A tíz év alatt egymillió új munkahely megteremtéséről szóló tervvel összefüggésben azt mondta, ha összeadják azokat, akik szerepelnek a munkát keresőket tartalmazó nyilvántartásban és azokat, akik nem, akkor Magyarországon - a Fidesz véleménye szerint - összességében 16-17 százalékos a munkanélküliség.

Az esetlegesen megnyert választás utáni közvetlen időszakkal kapcsolatban a Fidesz elnöke rámutatott, van néhány intézkedés, amelyet nagyon gyorsan, akár a kormány megalakulása előtt is elfogadhat a parlament. A politikus bonyolultabb, nehezebb átadás-átvételre számít, mint 1998-ban, ugyanis - mint fogalmazott - az 1998-as költségvetés átláthatósága "fényévekkel volt jobb", mint a mostanié.

A pénteki országértékelő beszédben bejelentett nemzeti ügyek kormányával összefüggésben kifejtette: az egészségügyben például felére szeretnék csökkenteni a várakozási időt. A közbiztonságot illetően pedig munkába állítanák a hiányzó 3000-3200 rendőrt - tette hozzá.

A Robert Fico szlovák kormányfővel való kapcsolatát firtató kérdésre úgy válaszolt: "olyan különösebben eddig nem foglalta le a gondolataimat" Robert Fico, "ellenben a határon túli magyarok ügye, az igen".

A devizahitelesekkel összefüggésben Orbán Viktor azt mondta: keresik a módját annak, hogy milyen feltételek mellett tudnák átváltani ezek az emberek a hitelüket forint alapú kölcsönre.

A pártelnök véleménye szerint a mai magyar kormány szégyent hoz az országra. A budapesti botrányokról szólva úgy vélekedett, ami a főváros vezetésében történik, "a nyugat-európai politika iskoláján" nevelkedett magyar elme számára felfoghatatlan. Egy "balkáni bagázs" - jelentette ki.

Orbán Viktor az interjú végén kiemelte, neki most, még februárban világossá kell tennie a választók előtt, hogy ez a választás még nem dőlt el, Magyarország jövője még nem dőlt el: "innen még van lejjebb, rajtunk múlik, hogy fölfelé vagy lefelé fogunk megindulni". Ezért - tette hozzá - mindenkit arra biztat, menjen el választani, ne spekuláljon, ne találjon ki különböző elméleteket, hogyan ossza meg voksát, hanem egy irányba, a változás irányába adja le szavazatát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!