Nő a fővárosi rezsiköltség, drágul a posta

2011.01.01. 07:45 Módosítva: 2011.01.01. 07:45
Január 1-jével emelkedik Budapesten a víz- és a csatornadíj, valamint a szemétszállítás díja, drágább lesz a temetés is, ám a távfűtés ára egyelőre nem változik.

A Fővárosi Közgyűlés döntött arról, hogy az ivóvíz ára csaknem 3 százalékkal, a csatornadíj pedig 19,5 százalékkal nő. A csatornadíj magasan az infláció feletti emelését a csepeli központi szennyvíztisztító üzemeltetésével indokolták.

Szombattól a szemétszállítás díja is magasabb, több mint 5 százalékkal. Így januártól a 110 literes tartály egyszeri ürítése 579 forintba, a 120 literesé 632, a 240 literesé 1264, a 360 literesé 1896 forintba kerül.  A kegyeleti díjak is nőnek, januártól átlagosan majdnem tíz százalékkal többet kell fizetni a különböző temetkezési szolgáltatásokért.

A távfűtés díja azonban nem emelkedik január 1-jével, miután a főváros decemberben fenntartotta a korábban meghirdetett moratóriumot. Várhatóan januárban kerül a Fővárosi Közgyűlés napirendjére a távhődíj kérdése. György István főpolgármester-helyettes a Fővárosi Közgyűlés ülésén azt közölte, a jövőben nem szeretnének jelentős emelésekről dönteni; a városvezetés célja az, hogy a díjak csak az inflációt követve növekedjenek.

A belföldi postai szolgáltatások 2011 januárjától átlagosan 4,8 százalékkal drágulnak, ám a lakosság által leginkább használt küldemények árai csak kis mértékben változnak. A szabványméretű, elsőbbségi, belföldre feladott levelek ára 105-ről 115 forintra, a nem elsőbbségi szabványlevelek ára 80-ról 90 forintra nő.

Ez alig érinti az egyéni ügyfeleket, illetve a mikrovállalkozásokat, akik évente átlagosan kevesebb, mint kettő ilyen küldeményt adnak fel.A lakossági forgalom több mint felét kitevő levelezőlapok, képes levelezőlapok ára nem változik, nem elsőbbségi kezeléssel 80, elsőbbségi kezeléssel 105 forintba kerülnek továbbra is. Harmincegy európai ország árait vásárlóerő-paritáson összehasonlítva a szabványméretű levelek továbbításának hazai árai átlag alattiak, ebben az összehasonlításban Magyarország a kilencedik legolcsóbb - zárul a Magyar Posta közleménye.