The Times: Orbán a legkíméletlenebb irányító

2011.01.01. 16:27
A magyar EU-elnöki időszak kezdetét kísérő hazai és külföldi bírálatokról közölt terjedelmes írást szombaton a londoni The Times, amely a cikkhez fűzött, Orbán Viktorról összeállított külön portréjában a térség "legkíméletlenebb" politikai irányítójának nevezi a magyar miniszterelnököt, és annak a véleményének ad hangot, hogy a kormányfő "személyes hűbérbirtokaként" vezeti a Fideszt.

A patinás konzervatív brit napilap két veterán tudósítója, Adam LeBor és Rory Watson által jegyzett elemzés szerint az elnöki tisztség átvétele körüli vita "igen kínos" az EU-nak, mivel az az érzet keletkezett, hogy az egykori kommunista ország eltért a modern európai demokratikus elvektől és a véleménynyilvánítás szabadságától.

A kormány irányvonalát EU-társállamok - például Németország, Csehország, Luxemburg - miniszterei, valamint magas rangú uniós tisztviselők és a szólásszabadság védelmére ügyelő szervezetek is bírálják - írják a tudósítók.

Becsületes magyar koszt

Az íráshoz fűzött külön Orbán-portré szerint a magyar kormányfő kedvenc pozíciójában van: "beásta magát, és jottányit sem hajlandó engedni". Orbán Viktor az ország legnépszerűbb politikusa, hazai közönségnek játszik, becsületes vidéki embernek állítja be magát, aki imádja a focit, a kiadós magyar kosztot, templomba jár és családjának is szentel időt. Követői körében kultikus jellegű rajongást, ellenfelei között ugyanilyen erőteljes ellenszenvet kelt.

Orbán Viktor azonban a térség "legkíméletlenebb" politikai irányítója, aki "személyes hűbérbirtokaként vezeti a Fideszt, és a párt bennfentesei arra panaszkodnak, hogy nem hajlandó odafigyelni a mérsékeltebb hangokra és a tapasztalt kormánytagokra - írja a The Times.

Schöpflin György, a Fidesz európai parlamenti képviselője, a kormányfő tanácsadója a lapnak kijelentette: a baloldal nem tudja felvenni a versenyt Orbán Viktorral, akinek tekintélye van és képes mozgósítani az embereket. Erőteljes személyiség, és a baloldalon "nincs senki , akiről ez elmondható lenne" - tette hozzá az újságnak nyilatkozó képviselő.