Kormányablakok félnapos nyitvatartással

2011.01.03. 14:46
Hosszú távon tízszázalékos kiadáscsökkenést hozhat a közigazgatás számára a kormányhivatalok létrehozása – mondta első munkanapján Pesti Imre fővárosi vezető. A gyors átszervezés miatt a régi hivatalok egy része még 2013-ig párhuzamosan működik az új rendszerrel. Hétfőn a Budapesten és a megyékben megnyíltak a kormányablakok.

Ügyfélbarát és költséghatékony működést ígért a kormányablakokban a budapesti kormányhivatal politikai vezetője. Pesti Imre az egységesített államigazgatási szervek eddigi irányítóinak társaságában jelentette be az Orbán-kormány új közigazgatási szervezetének indulását.

Pesti elmondta, hétfőn a külföldi minták alapján létrehozott új közigazgatási egység, a kormányablak Budapesten 4 helyen, országosan pedig 21 helyen kezdte meg működését. A napi 12 órában, reggel 8-tól este 8-ig nyitva tartó kormányablakok a fővárosban 57, vidéken 301 munkatárssal kezdték meg tevékenységüket.

Pesti Imre az Index kérdésére elmondta, költségcsökkenést elsősorban az összevont szervezetek informatikai hátterének egyesítésétől és a humán erőforrások csökkentésétől remélnek. A karácsony előtt kinevezett kormánymegbízott szerint az új rendszer már most kényelemesebb ügyintését tesz lehetővé, ám a kevesebb kiadással csak hosszú távon lehet számolni, hiszen az egybevonások csak 2013-ban zárulnak le. Pesti szerint a megtakarítás akkor 10 százalékos lehet.

A fővárosi kormánymegbízott elmondta, január 1-jén lemondott a Tarlós István mellett betöltött főpolgármester-helyettesi posztjáról. Az összeférhetetlenség miatt megszűnő poszt ellenére Pestinek több más irányú elfoglaltsága megmarad: továbbra is tagja lesz a parlament Fidesz-frakciójának, és megtartja regionális pártigazgatói tisztét is.

Kérdésünkre elmondta, a kormányhivatal politikai irányítójaként helyettes államtitkári fizetést kap majd. A kormányzati bértábla szerint a helyettes államtitkárok jelenleg közel 750 ezer forintot keresnek.