Nagy a vetélkedés Mikola István helyéért

2011.01.03. 21:52
Többen is pályáznak az országgyűlés egészségügyi bizottságának élére, miután az eddigi elnök, Mikola István hazánk OECD-nagykövete lesz Párizsban. A régi motoros Horváth Zsolt mellett ringbe száll Zombor Gábor kecskeméti polgármester, esélyesként emlegetik Heintz Tamást és egy teljesen új arcot, Kovács Józsefet is. A frakció február elején dönt.
Horváth Zsolt
Horváth Zsolt

Több név is forog a Fidesz berkeiben az országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöki posztjára. Mint korábban megírtuk, Mikola István eddigi elnököt Magyarország OECD-nagykövetévé nevezik ki, Pesti Imre bizottsági alelnök pedig otthagyta a főpolgármester-helyettesi posztot és a budapesti kormányhivatal kormánymegbízottja lett.

A két meghatározó politikus távozásával alaposan átrendeződik a Fidesz egészségügyi hátországa. Információink szerint a bizottsági elnöki posztot a testület fideszes tagjai közül többen is erősen ambicionálják.

Kézenfekvő választásnak látszik Horváth Zsolt. A politikus hosszú ideje foglalkozik egészségüggyel, 2000-2001 között Mikola István politikai államtitkára volt a minisztériumban, és a Fidesz ellenzékben töltött nyolc éve alatt végig keményen dolgozott.

A képviselő megkeresésünkre nem cáfolta, hogy ha felkérik rá, szívesen elvállalja a posztot. "Jól ismerem ezt a területet, és tudom, mit kell csinálni"- mondta.

Korábbi hírek szerint fideszes körökben Heintz Tamás nevét is emlegették Mikola lehetséges utódaként vagy bizottsági alelnökként. Heintz Tamás 2006-ig háziorvosként dolgozott.

Zombor Gábor
Zombor Gábor

Újabb információk szerint az elnöki vagy alelnöki posztra két olyan képviselő is pályázik, akik az egészségügyi bizottságban új embernek számítanak. Kettejük közül kevésbé meglepő Zombor Gábor neve, aki 2006 óta Kecskemét polgármestere, s akinek kampányában Horváth Zsolt is segédkezett.  Zombor 2006 óta képviselő, de az első ciklusban még az ifjúsági, szociális és családügyi bizottság tagja volt, az egészségügyibe 2010-ben igazolt át.

Sokkal meglepőbb, hogy forrásaink egy teljesen új bizottsági tagot -  Kovács Józsefet - is erősen esélyesnek látnak az egészségügyi bizottság elnöki tisztére. A gyulai Pándy Kálmán Kórház főigazgató főorvosa 2010-ben jutott be egyéniből a parlamentbe. A belgyógyász-gasztroenterológusnak egészségügyi menedzser végzettsége is van, korábban a Magyar Kórházszövetség elnökségi tagja volt, 2008-tól a Magyar Vöröskereszt Országos alelnöke.

Az elnöki poszt betöltéséről Lázár János frakcióvezető előterjesztésére dönt majd a képviselőcsoport. A legközelebbi ülés február 10. környékén várható. A korábbi szokások szerint borítékolható, hogy akit Lázár János jelöl, azt fogják megválasztani elnöknek.