Csak a húszéveseké a világ?

2011.01.03. 06:40 Módosítva: 2011.01.03. 08:04
A magyarok háromnegyede szerint 2010 rossz év volt. Alig van jókedvű MSZP-s, de a fideszesek fele is búsong. Jellemzően a fiatalok és a diplomások boldogok.

Négyből hárman úgy vélik, hogy 2010 rossz év volt Magyarország számára, ismertette a Szonda Ipsos kutatását a Népszabadság.

A december első felében, ezer ember személyes megkérdezésével készült közvélemény-kutatás szerint a társadalmi státusznak nincs hatása a véleményekre, a politikai hovatartozás azonban befolyásolja a választ. Az MSZP híveinek 97 százaléka szerint rossz év volt a tavalyi. A Fidesz támogatói megosztottak ebben a kérdésben, de több mint ötven százalékuk ugyancsak rossznak érezte 2010-et.

A megkérdezettek háromnegyede úgy gondolja, hogy tavaly rosszul alakult az anyagi helyzete. A helyzetértékelést jelentősen befolyásolta a válaszadó életkora, iskolázottsága, illetve munkaerőpiaci pozíciója: minél idősebb volt a megkérdezett, annál rosszabbnak értékelte az évet, és az alacsony iskolázottságúak alig tíz százaléka tartotta jónak az anyagi helyzetét.

Az egészségügyi állapota kapcsán a válaszadók 37 százaléka számolt be betegségről.

A kutatás szerint a magánélet értékelésére leginkább a pénzügyi helyzet alakulása van hatással. A magyarok 54 százaléka vélte úgy, hogy 2010-ben a magánéletét inkább negatívumok jellemezték, boldognak elsősorban a húszas éveikben járók és a diplomások érezték magukat, magánéleti problémákról pedig leginkább az idősek és az alacsony iskolázottságúak számoltak be.