A német kormány kül- és médiaügyeket venne el a magyar EU-elnökségtől

2011.01.04. 17:54 Módosítva: 2011.01.04. 19:48
Minden eddiginél keményebb hangot ütött meg a magyar médiatörvénnyel kapcsolatban a német kormány. A külügyi államminiszter szerint csak olyan ország méltó a közös európai értékek képviseletére, amely maga is betartja azokat.

A német kormány ellenzi, hogy Magyarország EU-elnökként a keleti partnerországokkal médiaügyekről tárgyaljon - jelentette ki a dpa német hírügynökségnek kedden a német külügyi államminiszter.

Korábban talán soha nem volt példa arra, hogy a bármelyik kormány megkérdőjelezze egy hivatalban lévő uniós elnök jogkörét. Éppen azért, mert erre nincs precedens, nincs uniós gyakorlat sem az elnöki jogkör ilyen jellegű csorbítására. A német nyilatkozat ezért inkább egy nagyon markáns politikai üzenetnek minősül - nyilatkozta az Indexnek egy uniós szakértő.

Werner Hoyer államminiszter szerint Magyarország jobban tenné, ha a tárgyalásokat ezekről a kérdésekről, például Fehéroroszországgal vagy Ukrajnával, átengedné az Európai Bizottságnak. Hoyer ezt az új magyar médiatörvénnyel indokolta, amely a médiát szigorú állami ellenőrzésnek veti alá.

"Az Európa nevében való megszólalás joga természetesen tartalmazza azt a kötelességet, hogy belül is tiszteletben tartsák az európai értékeket, hogy azokat kifelé hitelesen képviselhessék" - mondta Hoyer.

A német politikusnak az a véleménye, hogy az Európai Bizottság részéről ne csak a médiaügyekért felelős Neelie Kroes vizsgálja meg, hogy nem sértett-e Magyarország uniós jogot, hanem az alapjogok harcos védelmezőjeként ismert Viviane Reding is.

Az aktuális EU-elnök folytat tárgyalásokat az együttműködésről a keleti partnerországokkal - köztük Moldáviával, Grúziával és Örményországgal. Nem csupán anyagi segítségről, hanem az alapértékeknek a tiszteletben tartásáról is szó van.

"Magyarország nem föltétlenül a leghitelesebb tárgyalópartner, amikor a sajtószabadságról van szó" - véli Hoyer.

A németül rendelkezésére álló 16 oldalas összefoglalóról az államminiszter azt közölte, hogy "az még meg is haladja az aggályokat. Nincs ok a riadó lefújására."