Hatályon kívül helyezték a Baumag-alapító hétéves börtönbüntetését

2011.01.04. 21:08
A Fővárosi Ítélőtábla eljárási szabálytalanságokra hivatkozott a 40 milliárdos piramisjáték ügyében.

A Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte azt a Baumag-ügyben tavaly januárban hozott ítéletet, amellyel Balázs Lászlót, a Baumag Szövetkezet alapítóját tőkebefektetési csalás miatt hét év börtönbüntetésre ítélte - hangzott el az MTV híradójában.

A Baumag-ügy aktái már visszakerültek a Fővárosi Bíróságra. Itt akár már márciusra kitűzhetik a megismételt eljárásban az első tárgyalási napot, mivel a hatályon kívül helyezett ügyek soron kívüliséget élveznek. Két-három tárgyalás után pedig már ki is hirdethetik az újabb első fokú ítéletet a Baumag-ügyben.

Czine Ágnes a Fővárosi Ítélőtábla kollégiumvezetője úgy nyilatkozott: "a törvényi előírás, kötelező előírás ellenére az első fokú bíróság nem sorolta föl a bizonyítékokat, illetőleg hogy a bizonyítékokat hogyan értékelte az eljárás során. Ezt pedig a másodfokú bíróság nem pótolhatja".

A károsultak képviselője szerint a hatályon kívül helyező ítélet tovább csökkenti az esélyt, hogy valaha viszontlássanak valamennyit a befektetett pénzükből. A híradóban hangsúlyozták: "a rendőrség korábban zárolta a Baumag vezetőinek vagyonát, a kisbefektetők csak ebből számíthatnának káruk megterítésére".

Juhász Gábor, a károsultak védője azt mondta: "Ameddig nem történik meg ... a büntetőügy lezárása, addig feltehetően nem fogja a bíróság felszabadítani a bűnügyi zárlatot."

"A Baumag Szövetkezet 1995-től a banki kamatnál jóval magasabb hozamot ígérve gyűjtötte a pénzt. A piramisjátékszerűen működő rendszer 2003 végére összeomlott". A vád szerint a Baumag vezetői tizenháromezer kisbefektetőt károsítottak meg összesen negyvenmilliárd forinttal.

Az első fokú bíróság hét évi börtönbüntetésre, a közügyektől kilenc évi eltiltásra és kilencmillió forint mellékbüntetésre ítélte Balázs Lászlót.