Navracsics: A megbízhatóság a legfontosabb

2011.01.05. 21:57
Kiszámíthatóságot és megbízhatóságot vár a soros magyar uniós elnökségtől a közigazgatási és igazságügyi miniszter. Navracsics Tibor az Inforádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott: a legfontosabb a megbízhatóság, mert alapvető bizalmatlanság van Európában Magyarországgal szemben.

A médiatörvény megfelel az európai uniós normáknak és szellemiségnek, a magyar soros elnökség pedig bizonyíthatja, hogy a nyugat-európai államok Magyarországgal szembeni bizalmatlansága alap nélküli, mondta a miniszterelnök-helyettes az InfoRádió Aréna című műsorában.

Navracsics Tibor közölte: a január elsején életbe lépett jogszabály szövegének angol fordítását szerdán elküldték az Európai Bizottságnak és a huszonhat tagállam igazságügyi minisztereinek is. A politikus hangsúlyozta, hogy a fordításból csak a néhány zárórendelkezés maradt ki, a dokumentumot tartalmában és lényegében nem érintik ezek a passzusok.

Arra a kérdésre, hogy módosítják-e a médiatörvényt abban az esetben, ha az Európai Bizottság problémásnak találja egyes elemeit, Navracsics Tibor úgy válaszolt: ha a jogszabály alkalmazása során olyan problémák merülnek fel, amelyek bármilyen szempontból igazolják az azzal kapcsolatban említett félelmeket, lehetnek változtatások.

A miniszterelnök-helyettes szerint a külföldi kritikák által okozott károk enyhítésére pozitív imázskampányt kellene indítani, ami meglehetősen sokba kerülne. Éppen ezért a soros uniós elnökség során kell bebizonyítani, hogy Magyarország megbízható partner, megfelel a közösségi elvárásoknak, és rá lehet bízni az EU ügyeinek intézését.