2379 lógó diáktól vonhatják meg az iskolai támogatást

2011.01.06. 19:44
A kormány augusztusi törvénymódosítása alapján 50 igazolatlan óra után megvonhatják a nevelési és iskolalátogatási támogatássá átkeresztelt családi pótlékot. November 15-ig 2379 ilyen gyerek akadt az országban, 273 esetben már jogerősen felfüggesztették a pótlék folyósítását.

Már kétezernél is több diákot érint a családi pótlék augusztusi átalakításával bevezetett szigorítás, mely alapján az ötvennél több igazolatlan hiányzást begyűjtő tanulóktól megvonhatják a nevelési és iskoláztatási támogatássá átkeresztelt családi pótlékot.

A törvény bevezetését követő első hónapokban 5474 gyerek gyűjtött be tíz igazolatlan órát, az ő szüleiket a gyámhatóság figyelmeztette. November 15-ig 2379 tanuló gyűjtött össze ötven igazolatlan órát, a gyámhatóság 273 esetben már jogerős határozatot hozott a támogatás folyósításának felfüggesztéséről.

Ötven órás igazolatlan iskolai mulasztásról Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 326 esetben érkezett jelzés a jegyzői gyámhatóságokhoz, amelyek közül 74 alkalommal rendelték el jogerősen az iskoláztatási támogatás felfüggesztését, a többi ügyben az eljárás az adatszolgáltatás időpontjában még folyamatban volt. A problémás megyék között említik még Borsod, Hajdú-Bihar és Heves megyéket is.

A támogatást nem veszítik el az ötven órát igazolatlanul mulasztó gyermekek szülei, annak folyósítását felfüggesztik. A felfüggesztés időtartama alatt a támogatás a családtámogatási folyószámlán gyűlik. Kivételes, egyedi esetben a legrászorultabbak, azaz rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek a felfüggesztés időtartama alatt az iskoláztatási támogatás teljes összegét természetben kapják meg.

A felfüggesztés megszüntetésekor az összegyűlt iskoláztatási támogatást - az eseti gondnok közreműködésével - természetben kapják meg a gyerekek, de nem egyszerre, hanem a felfüggesztés időtartamával megegyező számú hónapra elosztva.