Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

A kommunikációs államtitkár szerint senki sem felelős a rossz sajtóért

2011.01.06. 10:21
Kovács Zoltán kommunikációért felelős államtitkár a Magyar Televízióban csütörtök reggel tagadta, hogy ellentét lenne a kormányzat, a Fidesz-frakció és a miniszterelnök kommunikációs stábja között a médiatörvény negatív sajtóvisszhangja miatt. Szerinte a kritikák intenzitása mindenkit meglepett.

Senkit nem terhel személyes felelősség amiatt, hogy Magyarországnak rossz a nemzetközi sajtóvisszhangja, jelentette ki Kovács Zoltán, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában csütörtökön. "A sokat látott külügyérek és a sokat tapasztalt közvéleménnyel foglalkozók is azt mondják, hogy ilyet még nem láttak" – mondta Kovács Zoltán. Szerinte várhatóak voltak reakciók, kritikák a médiatörvénnyel kapcsolatban, de ami most zajlik, az mind stílusában, mind kiterjedtségében váratlan.

Kovács csütörtökön kérdésre tagadta, hogy ellentét lenne a kormányzat, a frakció és a miniszterelnök kommunikációs stábja között. Azt is mondta: nem tudja, kinek szólt Lázár János Fidesz-frakcióvezető korábbi kijelentése, miszerint felmerül a kormányzati kommunikációért felelős személyek felelőssége. Tegnap az Index is  arról írt, hogy a támadások felkészületlenül érték a kormányt, a választási győzelem után kialakított, három részre osztott kommunikációs szisztémában mindenki a másikra várt. Az Indexnek nyilatkozó fideszesek Lázárhoz hasonlóan a kormányzati kommunikációt okolták. A médiatörvény egyéni képviselői indítvánnyal ment át a parlamenten, így a kormány csak akkor tudott vele foglalkozni, amikor a jogszabályt a parlament már elfogadta, magyarázta Kovács.

Mindannyiunk felelőssége, hogy megfelelő válaszokat adjunk a külföldi sajtónak, mondta az államtitkár. Hozzátette, hogy éppen ezért a magyar uniós elnökség bemutatására Brüsszelből meghívott 55 újságíró programját részben megváltoztatták, hogy tájékozódhassanak a médiatörvényről. Kovács úgy érzi, hogy sok "félreértést" sikerült eloszlatni, állítása szerint újságírók maguk mondták, hogy a "már-már alpári támadások" mögött a Közép-Európával kapcsolatos előítéletek "bugyognak fel".

Arra a kérdésre, hogy a 174 oldalas médiatörvényből 14 oldalt miért nem fordítottak le, az államtitkár azt mondta: ez a kákán is csomó keresése, mert az érdemi részt már lefordították.