Julianna, Lilla
-3 °C
11 °C

Martonyi arra utalt, nem kizárt a médiatörvény megváltoztatása

2011.01.06. 00:37
Martonyi János magyar külügyminiszter külföldi újságíróknak tartott szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: egyelőre korai lenne megmondani, hogy változtatnak-e a magyar hatóságok a vitatott médiatörvényen, de nem is zárta ki ennek lehetőségét.

"Várjuk meg az Európai Bizottság megállapításait, és meglátjuk, miként orvosolhatjuk a helyzetet", ha szükség van rá –  mondta a külügyminiszter az AFP beszámolója szerint. A miniszter korábbi kritikákra válaszolva hozzátette: nevetséges lenne azt gondolni, hogy Magyarország úton van a tekintélyelvűség felé – jelentette az APA osztrák hírügynökség.

Martonyi az új szabályozással kapcsolatban kiemelte, különbséget kell tenni a különféle médiumok és a kormányok reagálásai között. Az új médiatörvényt többen élesen bírálták: az Európai Bizottság is kételyének adott hangot a jogszabály egyes pontjainak és a médiahatóság politikai függetlensége kapcsán.

Brüsszel ezen kívül a válságadóról is magyarázatot vár. A meghatározott időre szóló, kiemelkedő bevételekkel rendelkező gazdasági ágazatokat sújtó adót sok külföldi vállalat protekcionistának tartja. Martonyi visszautasította a vádakat, szerinte ezek "teljesen tévesek", és nincs diszkrimináció a külföldi cégekkel szemben.

Üdvözölte a tervezett szankciókat

A miniszter kedvezően nyilatkozott a Fehéroroszországgal szembeni tervezett EU-szankciókról. "Minden olyan szankciót támogatok, amely csak a vezetőket célozza, és nem érinti a lakosságot" – idézte Martonyit a dpa német hírügynökség. A külügyminiszter "csalódott volt és meglepődött" a minszki kormány lépései miatt, s hangsúlyozta, hogy az EU-nak "egyértelmű üzenetet" kell küldenie Fehéroroszországnak.

A december 19-ei elnökválasztásokat mintegy 80 százalékkal újra Aljakszandr Lukasenka nyerte meg. A fehérorosz ellenzék csalást emlegetett, és tiltakozó megmozdulásokat szervezett, amelyeket a minszki kormány könyörtelenül elfojtott. Több százan börtönbe kerültek.

Románia és Bulgária schengeni övezethez való csatlakozásával kapcsolatban Martonyi elmondta: "realistáknak kell lennünk, de nem adhatjuk fel azt az alapvető célt, hogy a schengeni zónát mielőbb kiterjesszük Bulgáriára és Romániára".

A két EU-tagállam eredetileg idén márciusban szeretett volna belépni az övezetbe, de ez Berlin és Párizs tiltakozása miatt valószínűleg nem fog bekövetkezni. Németország és Franciaország nem tartja elegendőnek Bukarest és Szófia erőfeszítéseit a korrupció és a szervezett bűnözés megfékezésére.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!