Semjén enyhítene a vadászok fegyvertartási szabályain

2011.01.06. 09:13
Az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökévé választott Semjén Zsolt szerint méltánytalanok a fegyvertörvény egyes rendelkezései a vadászokkal szemben, ezért várhatóan jogszabály-módosítást javasol majd. Semjén a Magyar Nemzetnek adott interjúban azt mondta, statisztikai tény, hogy vadászfegyverrel nem követnek el bűncselekményeket.

A hatályos fegyvertörvényt bírálta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki a tavaly év végi tisztújításon az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke lett. Semjén szerint a magyar vadászokat jelenleg "rengeteg méltánytalanság éri". A fegyvertörvényt abszurdnak nevezte, az szerinte "a magyar vadászok vegzálására irányul, ugyanakkor teljesen értelmetlen".

Semjén példaként említette, hogy ha egy vadász meglévő két fegyvere mellé örököl egy harmadikat, akkor újra végig kell csinálnia az engedélyeztetési eljárást, és a rendőrség akár indoklás nélkül is elutasíthatja a kérelmét. Semjén szerint az is nonszensz, hogy ha egy vadászat után a vadász megiszik egy pohár bort, és hazaúton megállítja és megszondáztatja őt a rendőr, akkor bevonják a fegyvertartási engedélyét.

"Az a helyzet, hogy ami ma fegyverügyben Magyarországon van, az az 1957 után kitalált rendszerben gyökerezik, ami politikai okból rettegett attól, hogy az állampolgároknál fegyver legyen. Ezen túl kell már lépni, hiszen statisztikai tény, hogy vadászfegyverrel nem követnek el bűncselekményeket" – mondta a Magyar Nemzetnek Semjén.

A romagyilkosság-sorozatot vadászfegyverekkel követték el, melyeket egy besenyszögi vadásztól raboltak el.

Semjén azt mondta, Pintér Sándor belügyminiszterrel már megállapodott arról, hogy az év elején szakértői tárgyalásokat kezdeményeznek a fegyvertörvényről. Semjén azt is szeretné elérni, hogy Magyarországon is engedélyezzék a tavaszi szalonkavadászatot.