Orbán: Az európaiak nem élhetnek így tovább

2011.01.07. 15:15
A magyar elnökséget a bizottság és Magyarország is arra akarja használni, hogy az EU közös szervezetei megerősödjenek, a tagállamok költségvetéseibe jobban beleszólhassanak. Ez a nyugati civilizáció megmentése miatt is fontos Orbán Viktor szerint. A médiatörvény ügyében nagyot engedett Orbán, kész akár politikai, akár jogi érvek alapján is módosítani rajta. Barroso elnök cserébe kijelentette, hogy Magyarország demokratikus jogállam, és ebben senki sem kételkedhet. Ha minden jól megy, nyárra lesz európai romastratégia, észak-déli gázvezeték Közép-Európában, és a Balkán is bizakodóbbá válhat.

Orbán Viktor és az Európai Bizottságot elnöklő Jose Manuel Barroso jól érezhetően kompromisszumot kötöttek a médiatörvény kezelése ügyében. Orbán jelezte, hogy ésszerű érvek vagy jogi ellenvetés hatására bármilyen módosítás lehetséges, Barroso pedig tagoltan, hangosan többször elmondta, hogy Magyarország demokratikus jogállam.

D  YT20110107025

A magyar elnökségi programot meghatározó közös megbeszélést tartott az EU 27 biztosa és a magyar kormány. Találkoztak együtt és témafelelősökként külön-külön is csütörtök délelőtt a Parlamentben. Jellemzően a bizottság írja az EU törvényeit, amelyeket a kormányokat összefogó tanácsnak is el kell fogadnia, és mivel a tanácsot ebben a félévben Magyarország vezeti, ezért kellett az egyeztetés.

A magyar elnökségre eső legfontosabb feladatokat korábban rögzítették, így a legnagyobb izgalmat a mostani találkozóval kapcsolatban a médiatörvényt ért rendkívül éles nemzetközi kritikák keltették. Orbán és Barroso megállapodtak: ha a bizottság kivetnivalót talál a törvényben, akkor Magyarország módosít rajta. Arra a kérdésre Barroso nem tudott válaszolni, hogy a törvény elemzése meddig fog tartani.

Rugalmas Orbán, túl a kötelezőn is

A bizottság jogi aggályain túl a politikai támadások alapján is kész a magyar kormány változtatni a médiatörvényen. "Ha igazolódnak a politikai aggályok, akkor készek vagyunk ezeket orvosolni" - fogalmazott Orbán Viktor. "Mindent meg fogunk tenni, hogy a médiatörvény körüli vita ne nehezítse a magyar elnökség sikerét" - tette hozzá. Vagyis jelezte, hogy ha a törvény gyakorlati alkalmazását további politikai támadások kísérik, akkor kész módosítani a kormány.

Ez mindenképpen komoly elmozdulás Orbán korábbi álláspontjához képest, hiszen alig két hete még arról beszélt, hogy esze ágában sincs módosítani a törvényen. Később azt is jelezte, hogy szerinte a törvény minden európai normának megfelel, így nem lesz ok változtatni, ám ha a józan ész alapján mégis kéne, akkor ezt kész a magyar kormány megtenni.

Barroso a médiatörvényről ezt mondta: "Örülök, hogy készek változtatni rajta, ha esetleg beigazolódnának a törvénnyel kapcsolatos aggodalmak. Ez nagyon fontos, hiszen teljes támogatás kell Magyarországnak a sikeres elnökséghez." A legélesebb Magyarország elleni támadásokat Barroso is visszautasította, amikor határozottan közölte, hogy Magyarország demokratikus jogállam, és ebben senkinek sem lehet oka kételkedni. Kiemelte, hogy Orbán személyesen is sokat tett a totalitariánus rendszer megdöntéséért.

Orbán Viktor a külföldi kritikusokat arra emlékeztette, hogy Magyarország rendkívüli véráldozatokkal küzdött a szabadságért, és ezért méltatlan lenne szigorúbban tekinteni rá, mint a régebbi demokráciákra; a diszkriminációt nem fogadjuk el.

Magyarország szegény ország

A válságadók kapcsán Orbán Viktor arra kérte a Brüsszelben panaszkodó nagyvállalatokat, hogy legyenek érzékenyebbek. Többes szám első személyben beszélt a Bajnai-kormány intézkedéseiről - 13. havi nyugdíj és bérek elvétele, nyugdíjkorhatár-emelés -, jelezve, hogy a magyar emberek már megtették a maguk áldozatát. Arról is beszélt, hogy nem nemzeti alapon vetették ki az adót, hanem az volt a logika, hogy a termelésben érdekelt vállalatokat megkímélhessék.

D KOS20110107033

Mindenkit emlékeztetett, hogy Magyarországon az átlagfizetés 600 euró körül van, a nyugdíjak nem érik el a 300 eurót, és ilyen körülmények között kell csökkenteni az adósságot és a hiányt. Ezért három évre megértést kért a megadóztatott cégektől.

Nem élhetünk így tovább

Orbán és Barroso is beszéltek arról, hogy az EU vezetőinek történelmi felelősségük van a mostani nehéz időkben. Egyetértettek, hogy a legfontosabb cél az euró megmentése lesz a magyar elnökség idején. Ehhez módosítani kell a lisszaboni szerződést, a közös gazdasági kormányzás alapjait jogszabályokba kell önteni, és először indul az európai szemeszter nevű költségvetési felügyelet.

A magyar miniszterelnök többszor elismételte, hogy ha a magyar gazdaságpolitika nem lesz szigorú, és nem tartja a megígért hiánycélt, akkor elnökként ezt a többiektől sem várhatja el, vagyis nagyon kemény lesz a hazai költségvetési szigor.

Barroso arról beszélt, hogy a közös gazdasági kormányzás nemcsak a föderalisták lázálma, hanem a piaci logika követelése is. Erősebb közös intézményeket, a nemzeti költségvetések erősebb közös felügyeletét kell kidolgozni a következő fél évben.

Orbán emlékeztetett, hogy a magyar kormány már felismerte, hogy nem lehet úgy élniük az európaiaknak a következő 15-20 évben, mint eddig, mert a feltörekvő országok beelőzik a nyugati civilizációt. A termelékenység erősítésével kell előrelépni, hogy Kínával, Brazíliával tartani tudja Európa a versenyt. Orbán remélte, hogy egyre több európai országban felismerik ezt.

A magyar célok

Az euróvédő nagy célokat mér ősszel kijelölte az unió. Ezeket elfogadta a magyar elnökség mint legfontosabbakat. Mellette különösen fontos lesz a magyaroknak a bővítés napirenden tartása: a horvát csatlakozás felgyorsítása, és az, hogy Szerbia világos jelet kapjon, van esélye a tagságra.

D KOS20110107034

Orbán a legfontosabb célok között említette, hogy nyárra legyen az EU-nak átfogó romastratégiája, mert "lelke, érzékenysége is van az EU-nak". "Nem  lehetünk nyugodtak, amíg az emebri erőforrásokat nem integráltuk, nem adtunk a romáknak lehetőséget, hogy megbecsült  polgárai legyenek az uniónak" - mondta Orbán.

A bizottság és Magyarország is nagyon akarja az energetikai program végrehajtását. A lengyelországi tengerpart és az Adria összekötése gázvezetékkel alapvetően fontos cél, erről Orbán és Barroso is szerződéseket akar ebben a félévben. Mindketten örültek, hogy a szlovák-magyar és a lengyel-szlovák vezetékek összekapcsolásáról hamarosan végleges döntés lesz.

000 Par3697180