Emma
5 °C
10 °C

A Fidesz a médiatörvény kommunikációját kúrta el

2011.01.08. 13:16 Módosítva: 2011.01.08. 15:10
Fellegi szerint az Economist félretájékoztatott, a médiatörvénnyel minden rendben, csak a kommunikációját kúrták el. És nem is ivott bort a vacsorához.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter az Origónak elismerte, hogy ő mondta az Economist újságírójának a médiatörvénnyel kapcsolatban, hogy „elkúrtuk.” Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem magára a törvényre, hanem annak kommunikációjára gondolt.

Ahogy arról péntek este beszámoltunk, az Economist felidézte, hogyan próbálta védeni a médiaszabályozást egy meg nem nevezett magyar miniszter az EU-elnökség okán rendezett sajtóvacsorán. A brit újságíró szerint a kormánytag előbb a szokásos mantrát nyomta le arról, hogy a törvény nem különbözik a többi EU-ország szabályozásától. Ezután elismerte, hogy azért egy kicsit szigorúbb. Majd azzal érvelt, hogy a kelet-európai antiszemitizmus és cigányellenesség miatt van erre szükség. Végül, némi tokaji elfogyasztása után a miniszter a következő szavakkal adta meg magát: "Oké, elbasztuk".

Fellegi az Origónak azt is hozzátette, hogy ő maga nem fogyasztott a felszolgált italokból a vacsorán.

A hivatalos közleményben szó sincs elkúrásról

Fellegi Tamás szombat délutáni hivatalos nyilatkozatában az eset teljesen máshogy történt. Csütörtök este egy budapesti étteremben vacsorát adtak a Brüsszelből érkezett újságíróknak. A rendezvény maga két részből állt, egy sajtóértekezletből és a vacsorából. Az értekezleten  a magyar EU-elnökségről volt szó, majd a vacsoraasztalnál szóba került a médiatörvény is, amellyel kapcsolatban az újságírók számos kérdést megfogalmaztak.

A tárcavezető szerint nagyon őszinte, nyílt beszélgetés volt, amelynek során az újságírók több ponton ellenvéleményt fogalmaztak meg, ő azonban megismételte, amit Orbán Viktor kormányfő aznap délelőtt már elmondott a nemzetközi sajtó előtt az ügyben. (A miniszterelnök kijelentette: a médiatörvénnyel kapcsolatban Magyarország az Európai Unió bármilyen eljárását elfogadja, hiszen tagja az EU-nak, viszont ragaszkodik a diszkriminációmentességhez.)

A beszélgetés során - folytatta Fellegi Tamás - elhangzott az a kérdés is, hogyha ennyire pozitív az álláspontja a médiatörvényről, hogyan alakulhatott ki a mostani helyzet. Erre válaszul a miniszter - mint felidézte - azt mondta: a médiatörvény szerinte rendben van, amit "nagyon csúnyán elrontottunk, az gyakorlatilag ennek a kommunikációs kezelése volt. (...) Nem voltunk elég ügyesek, aktívak abban, hogy ne hagyjuk ebbe a háborús logikába belecsúszni a kérdést".

"Nem a médiatörvényt rontottuk el, hanem a helyzet kezelését abban a fázisban" - tette hozzá, megjegyezve, hogy szerinte nem tettek meg mindent azért, hogy megfelelően ismertessék a szándékaikat.

Ehhez képest az, ami megjelent az Economist véleményblogjában, azt a látszatot kelti, "mintha én a vacsora elején még támogattam volna a médiatörvényt, majd a vacsora végére, mire elértünk a desszertborhoz, már azt mondtam, elrontottuk. Ez nem igaz" - jelentette ki a fejlesztési miniszter.

Orbán, a rend megszállottja

Az Economist cikke az Orbán, a rend megszállottja címmel közölte cikkét. A szerző érthetetlennek nevezi, hogy miért hozott létre a Fidesz egy 200 oldalas médiatörvényt, ha azzal valóban csak a gyerekeket akarják védeni a szexuálisan felkavaró tartalmaktól, és az állítólag vezetés nélküli közszolgálati médiát akarják rendbe tenni.

Az Economist szerint Orbán erőközpontúsága, amit most Európa jelszavává is tett, nála valójában tekintélyelvűséget jelent. A cikk elemzi Schmitt Pál munkásságát is, megemlítve, hogy az egykori sportoló a Fidesz vezérszurkolójaként működik.