Az Economist szerint jó, ha belülről kritizálják a kormányt

2011.01.08. 17:07 Módosítva: 2011.01.08. 17:09
Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter az Economist írásának megjelenése után megkereste az újságírót, és tisztázta magát. A lap szerint a médiatörvény fogadtatása nem a rossz kommunikáció miatt volt botrányos.

"Fellegi Tamás továbbra is állítja, hogy szükség volt a médiatörvényre.” – írja az Economist szerkesztőségi cikke. A miniszter a viharokat kavart írás megjelenése után megkereste az újságírót, és elmondta, hogy ő az idézett vacsorán csak a törvény kommunikációjáról beszélt. „Elfogadom a magyarázatát” – írta az Economist.

A szerkesztőségi jegyzetben ugyanakkor szerepel, hogy a törvény fogadtatása nem a rossz kommunikáció miatt volt botrányos. „Egy kevésbé elsöprő erejű törvény, amely nem próbálja meg uralni a tévéket, rádiókat, nyomtatott és online médiumokat, talán nem keltette volna azt az érzést, hogy a kormány a média befolyásolására törekszik.”

A lap megjegyzi, hogy Felleginek nem kellene aggódnia őszintesége miatt. Egyrészt mert magas rangú fideszesek háttérbeszélgetésekben amúgy is rendszeresen bíálják a kormány antidemokratikus lépéseit. Másrészt, mert a vita a kormányon belül a demokrácia jele. Orbán is sokat segítene saját helyzetén, ha hajlandó lenne nem fideszes szakértők bevonásával átdolgozni a nagy vitákat kiváltó törvényt, írja a neves brit lap.

Az Economist publicistája elismerte, hogy Fellegi nem ivott alkoholt, bár szerinte ha józan volt, az csak még nagyobb súlyt ad szavainak.

Elkúrtuk

Ahogy arról péntek este beszámoltunk, az Economist felidézte, hogyan próbálta védeni a médiaszabályozást egy meg nem nevezett magyar miniszter az EU-elnökség okán rendezett sajtóvacsorán. A brit újságíró szerint a kormánytag előbb a szokásos mantrát nyomta le arról, hogy a törvény nem különbözik a többi EU-ország szabályozásától. Ezután elismerte, hogy azért egy kicsit szigorúbb. Majd azzal érvelt, hogy a kelet-európai antiszemitizmus és cigányellenesség miatt van erre szükség. Végül, némi tokaji elfogyasztása után a miniszter a következő szavakkal adta meg magát: "Oké, elbasztuk".

Fellegi Tamás később nyilatkozatot adott ki, amely szerint ő csak a törvény kommunikációjáról beszélt, amikor azt mondta: "Oké, ezt elkúrtuk."